Pleskavas tiesa Maskavas specdienestu nolaupītajam Igaunijas Drošības policijas (KaPo) līdzstrādniekam Estonam Kohveram trešdien piesprieda 15 gadu cietumsodu stingrā režīma cietumā.

Pleskavas tiesa Kohveru atzina par vainīgu spiegošanā, kontrabandā, nelikumīgā ieroču glabāšanā, kā arī piecās apsūdzības epizodēs par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Igaunijas drošībniekam piespriests 15 gadu cietumsods, kā arī 100 000 rubļu (1430 eiro) liels naudas sods.

Tiesa atbrīvojusi Kohveru no tiesas izdevumu segšanas, ņemot vērā faktu, ka viņa ģimenē aug četri nepilngadīgi bērni.

Pleskavas tiesas tiesnese Jūlija Ulanova paziņoja, ka soda izciešana Kohveram sākas no sagūstīšanas datuma - 2014.gada 5.septembra.

Sprieduma pasludināšana notikusi slēgtā tiesas sēdē, kurā tomēr ielaisti vairāki Igaunijas žurnālisti, taču viņiem aizliegts lietot kādas video, foto vai audioierakstu iekārtas. Kohveru tiesā aizstāvēja Maskavas nozīmētais advokāts Jevgēņijs Aksjonovs.

Aksjonovs Igaunijas žurnālistiem pavēstīja, ka Kohvers spriedumu noklausījies mierīgi un atbildējis apstiprinoši uz tiesneses jautājumu, vai viņš saprot spriedumu. Sprieduma pasludināšana aizņēmusi aptuveni 15 minūtes.

Kā vēsta Igaunijas mediji, Aksjonovs par Kohvera aizstāvēšanu astoņās tiesas sēdēs no Krievijas valsts budžeta saņems 9600 rubļus (130 eiro).

Pleskavas prokuratūra Kohveram pieprasīja piespriest 16 gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā Krievijas teritorijā un naudassodu 200 000 rubļu (2863 eiro).

Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda jau iepriekš atzina, ka Tallinai nav ilūziju par gaidāmo Krievijas tiesas spriedumu.

"No brīža, kad Estons Kohvers tika nolaupīts Igaunijas teritorijā, ikviens solis ir bijis nelikumīgs," norādīja ministre.

Kā ziņots, Krievijas drošības dienesti pērn 5.septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš apsūdzēts spiegošanā.

Kohvers tobrīd pildīja dienesta pienākumus, vācot informāciju par pārrobežu korupciju. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta, kas traucēja drošībnieka atbalsta spēku iejaukšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!