Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas tiesa trešdien lēmusi aizvērt organizāciju "Memoriāla Cilvēktiesību centru". Lēmums seko otrdienas spriedumam slēgt centra mātes organizāciju "Starptautiskais Memoriāls" ("Memorial International"), kas pazīstama vienkārši kā Krievijā vadošā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memoriāls".

Politiskajā prāvā organizācija, baltoties tā dēvētajā "ārvalstu aģentu" likumā, vainota ekstrēmismā un terorismā. Cita starpā valsts prokurori atzīmējuši Cilvēktiesību centra atbalstu kristīgās kopienas Jehovas liecinieki pārstāvjiem, kuru vietējie līderi apsūdzēti ekstrēmismā un ar ilgstošiem cietumsodiem ieslodzīti cietumos.

Tiesas sēdē par "Memoriāla Cilvēktiesību centra" aizvēršanu atbilstoši aģentūras TASS ziņotajam piedalījušies Spānijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas, ASV un Vācijas diplomāti, skaidri izrādot atbalstu cilvēktiesību aizstāvjiem.

Organizācijas aizstāvji apliecinājuši nodomu spriedumu pārsūdzēt.

"Memoriālu" 1989. gadā radīja vairāki Padomju Savienības disidenti, lai veicinātu diskusiju par padomju laiku represijām un tīrīšanām. Organizācijas izveide un darbība ilgstoši tika uztverta kā simboliska Krievijas gatavība aizšķirt šo drūmo vēstures lapaspusi. Mūsdienu Krievijā, kurā tiek slavēta uzvara Otrajā Pasaules karā un citi Padomju Savienības sasniegumi, bet PSRS sabrukšanu prezidents dēvē par traģēdiju, totalitārā režīma kritika tiek uzskatīta par nevēlamu un kaitīgu, kā rezultātā "Memoriāls" jau vairākus gadus saskaras ar varas iestāžu pretdarbību un centieniem organizācijas darbību ierobežot.

"Memoriāla Cilvēktiesību centrs" par ārvalstu aģentu pasludināts jau 2014. gadā, bet "Starptautiskais Memoriāls" šo statusu izpelnījās 2016. gadā. Pagājušajā nedēļā Krievijā tika slēgta arī neatkarīgā, ar "Memoriālu" saistītā "OVD-Info" projekta darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!