Vienīgais veids, kā uzlabot Latvijas un Krievijas attiecības, ir neskart sarunās fundamentālus jautājumus, žurnālistiem piektdien norādīja Krievijas demokrātiskās partijas "Mūsu izvēle" priekšsēdētāja Irina Hakamada.
Pēc viņas vārdiem, Latvijas varas pārstāvjiem jāsaprot, ka Baltijas valstu okupācijas fakta atzīšanai no Krievijas puses ir nepieciešamas milzīgas transformācijas Krievijas politiskās elites līmeņos. Hakamada pauda pārliecību, ka šādos jautājumos par vainīgām būtu jāuzskata abas puses.

Hakamada uzskata, ka problēmu risināšanai būtu jālīdzinās Eiropas Savienības (ES) politikai. Pēc politiķes vārdiem, ES nav ideāls demokrātijas piemērs, tomēr tai ir unikāla vēsturiska pieredze kompromisu meklēšanā. "Bez tolerances nav nākotnes," uzsvēra Hakamada.

Hakamada žurnālistiem stāstīja par dažām Krievijas administrācijas īpatnībām. Pēc viņas vārdiem, bieži cilvēkiem ārzemēs rodas nepareizs priekšstats par Krievijā notiekošo. "Patiesībā mūsu valsts sabiedrība ir moderna un mierīga, bet uzbrukumi ārvalstniekiem ir propaganda," teica politiķe. Viņa uzsvēra, ka Krievija vienmēr cenšas mākslīgi izveidot sev ienaidnieku, pret kuru cīnīties, vai nu tā būtu cita reliģija, cita tautība vai ASV.

Kabanovs vēlējās zināt, kā Hakamada vērtē to, ka Latvijas valdībā ir "Norvēģijas tautas skolu absolventi", bijušie "govju slaucēji" vai arī bijušie "izpildkomiteju ierēdņi". Hakamada atbildējusi, ka arī Krievijas domē sēž "bijušie slaucēji" un profesionāļu tur ir maz.

Pēc Hakamadas vārdiem, Latvijas politiku viņa vērtē pēc oficiāliem paziņojumiem, nevis pēc "politiskās elites sastāva".

Krievijas politiķe gan pauda neizpratni par to, ka realitātē cilvēku kontakti un biznesa kontakti starp latviešiem un krieviem Latvijā uzlabojas, tomēr politiķi turpina šajā situācijā mākslīgi saskatīt problēmas.

"Varbūt pēc 200 gadiem abu valstu attiecībās arī notiks kāds pavērsiens, pagaidām gan tas, ko pārrunā šādos forumos, un tas, ko risina politiķi, pastāv divās dažādās pasaulēs," uzskata Hakamada.

Savukārt "Baltijas foruma" prezidents Jānis Urbanovičs (SC) norādīja, ka piektdienas forumā izskan ekspertu viedokļi, un tos dzird arī tie dalībnieki, kas ir valdībai ļoti tuvu stāvošie cilvēki. "Tātad, konferences atziņas iekļūs arī vadītāju dienasgrāmatās," secināja Urbanovičs.

Pēc viņa teiktā, šajā pasākumā netiek noslēgti nekādi līgumi, bet tiek dotas receptes, ko izsaka gan tieši, gan aplinkus. Urbanovičs uzsvēra, ka par šo pasākumu runās gan Krievijā, gan Eiropā, gan ASV.

Viņš piebilda, ka jādomā par to, vai varas pārstāvji "šādu barību" spēs norīt un ievērot savās rīcībās. Urbanovičs pauda cerību, ka politiķi ir pietiekami attīstījušies, lai ņemtu vērā neatkarīgu ekspertu viedokļus.

Kā ziņots, piektdien un sestdien, 27.maijā, Jūrmalā notiek 11.ikgadējā "Baltijas foruma" starptautiskā konference "Eiropa globalizācijas spogulī: problēmas, izaicinājumi, perspektīvas".

Apspriedē tiek spriests par drošību, integrāciju kā reģionālu globalizāciju, par Eiropas globalizācijas subjektiem un objektiem, par nacionālo identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!