Foto: AFP/Scanpix/LETA

Boriss Mints ir viens no dažiem turīgajiem Krievijas uzņēmējiem, kas iestājas pret prezidentu Vladimiru Putinu, pielīdzinot Krievijas brutālo iebrukumu Ukrainā Ādolfa Hitlera invāzijai Polijā 1939.gadā, vēsta medijs BBC.

Uzņēmējs prezidenta Putina rīcību nosauca par "zemisku", sakot, ka iebrukums ir "traģiskākais notikums nesenajā vēsturē ne tikai Ukrainai un Krievijai, bet arī globāli". Viņš to pielīdzināja Ādolfa Hitlera iebrukumam Polijā 1939. gadā.

"Šis karš ir vienas personas ārprāta un bada pēc varas rezultāts," sacīja Mints, kurš līdz 2018. gadam bija viens no lielākajiem pensiju aktīvu pārvaldītājiem Krievijā.

Lielākā daļa turīgu cilvēku Krievijā ir klusējuši par karu, izvairoties no Kremļa kritikas. Pēc Minta teiktā, tam ir viens vienkāršs izskaidrojums: "Viņi visi baidās." Uzņēmējs sacīja, ka "jebkuram cilvēkam, kurš atklāti kritizē Putinu, ir pamats uztraukties par personīgo drošību".

Tomēr intervijā medijam BBC Mints norādīja, ka viņam "nav nodoma slēpties bumbu patvertnē, kā to dara Putins".

Krievijā "ierastais veids", kā sodīt uzņēmuma īpašnieku par viņu "neiecietību" pret režīmu, ir "atvērt safabricētu krimināllietu pret viņu biznesu. Šādas krimināllietas ietekmē ne tikai pašus uzņēmuma īpašniekus, bet arī viņu ģimeni un uzņēmuma darbiniekus," skaidroja Krievijas uzņēmējs.

"Jebkurš biznesa līderis, kas nav atkarīgs no Putina, tiek uzskatīts par draudu, jo viņš vai viņa var būt spējīgs finansēt opozīciju vai organizēt protestus. Šie cilvēki tiek uzskatīti par Putina ienaidniekiem un līdz ar to arī par valsts ienaidniekiem," Mints piebilda.

Šobrīd krievu uzņēmējs dzīvo Lielbritānijā un viņam nav vēlmes pārcelties atpakaļ uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!