Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kremļa oficiālā vietne "kremlin.ru", kā arī dažādas Krievijas valdības, premjerministra, Federācijas padomes, Valsts domes un "Roskomnadzor" oficiālās tīmekļa vietnes pieejamas daļēji un ar pārtraukumiem vai nedarbojas vispār, vēsta Latvijā bāzētais Krievijas medijs "Meduza".

Incidenta cēloņi neesot zināmi.

Vietnē "Downdetector", kas reģistrē šāda tipa interneta vietņu traucējumus, tiek vēstīts, ka ar pārtraukumiem darbojoties arī viens no lielākajiem valsts teleoperatoriem "Rostelecom".

Tikai pagājušās nedēļas izskaņā "The New York Times" (NYT) vēstīja, ka tuvāko trīs nedēļu laikā Vašingtona veiks speciālas kiberoperācijas pret Krieviju, tādā veidā atbildot krievu hakeru darbībām pret ASV digitālo infrastruktūru. Saskaņā ar medija avotu stāstīto, uzbrukumi plānoti tā, lai tos redzētu Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, Krievijas bruņotie spēki un specdienesti, bet ne plašāka publika.

Šīs darbības būšot saskaņotas ar jaunām sankcijām pret Krieviju un ASV pasākumiem savu tīklu drošības paaugstināšanai, vēstīja NYT.

Jaunā ASV prezidenta Džo Baidena komanda vēl pirms viņa stāšanās amatā paziņoja, ka gatavojas sodīt Krieviju par kiberuzbrukumiem.

Tāpat ASV apsverot iespēju līdzīgi atbildēt arī Ķīnai, rakstīja medijs. Ķīnas hakerus tur aizdomās par uzbrukumu kompānijas "Microsoft" elektroniskā pasta sistēmai.

Viens no lielākajiem kiberuzbrukumiem ASV, kurā vaino Krieviju, notika pērnā gada decembrī. Tā laikā tika uzlauztas vismaz sešu valdības iestāžu sistēmas, bet tūkstošiem uzņēmumu datortīkli inficēti ar kaitniecisku kodu. Tas tiek raksturots kā viens no lielākajiem zināmajiem šāda veida hakeru uzbrukumiem, un speciālisti joprojām turpina apzināt tā apmērus.

ASV specdienesti un Valsts departaments uzbrukuma organizēšanā apsūdz Krievijas hakerus, domājams, saistītus ar valsts iestādēm. Kremlis savu saistību ar uzbrukumu ir noliedzis. Savukārt toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps pieļāva, ka uzbrukuma apmēri un kaitējums ir pārspīlēti un apšaubīja, vai aiz tiem stāv Krievija, izvirzot savu teoriju par Ķīnas atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!