Foto: AP/Scanpix

Krievijas Valsts dome trešdien pieņēmusi likumu par Krievijas un ASV starpvaldību līguma par ieroču plutonija pārpalikumu utilizāciju darbības apturēšanu. Tā atjaunošanai pieprasīta ASV sankciju atcelšana un zaudējumu segšana.

"Par" likumu nobalsojuši visi deputāti, izņemot vienu, kurš atturējies.

Likumprojektu oktobra sākumā Valsts domei iesniedza prezidents Vladimirs Putins, un tajā izvirzīti vairāki nosacījumi līguma darbības atjaunošanai, tostarp ASV noteikto sankciju atcelšana un to nodarīto zaudējumu segšana.

Vienošanās un tās protokoli atkal var sākt darboties, ja ASV novērsīs iemeslus, kas noveduši pie "būtiskas apstākļu maiņas" kopš laika, kad dokuments stājās spēkā.

Cita starpā Krievija uzstāj, ka ASV ir jāsamazina militārā infrastruktūra un sava kontingenta skaits tajās NATO dalībvalstīs, kas aliansē iestājās pēc 2000. gada 1. septembra.

Savienotajām Valstīm ir jāatceļ "Magņitska likums" un visas sankcijas, kas noteiktas pret atsevišķiem Krievijas subjektiem, fiziskām un juridiskām personām.

Vašingtonai ir jākompensē kaitējums, kas Krievijai nodarīts šo ierobežojumu rezultātā, kā arī pret Savienotajām Valstīm noteikto atbildes soļu dēļ.

Turklāt ASV ir jāpiedāvā skaidrs plāns liekā plutonija neatgriezeniskai utilizācijai.

2000. gadā noslēgtās un 2010. gadā atjaunotās vienošanās mērķis bija dot iespēju abām kodolvalstīm atbrīvoties no plutonija savās aizsardzības programmās.

Putins iepriekš šogad paziņoja, ka ASV neievēro šo vienošanos, atbrīvojoties no plutonija veidā, kas ļauj tai saglabāt savas aizsardzības spējas.

Vienošanās paredzēja, ka ASV un Krievija katra atbrīvosies no 34 tonnām liekā plutonija, ar kuru ir pietiekami 17 000 atombumbu izgatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!