Foto: AFP/Scanpix

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome piektdien atņēma mandātu opozīcijas frakcijas "Taisnīgā Krievija" vadītājam un Valsts domes Drošības un korupcijas apkarošanas komitejas vadītāja vietniekam Genadijam Gudkovam.

Lēmums pieņemts pēc Krievijas ģenerālprokurora lūguma saistībā ar to, ka Gudkovs nonācis interešu konfliktā, vienlaikus būdams deputāts un uzņēmējs. Par viņa mandāta atņemšanu balsoja 291 no 444 deputātiem, kas piedalījās balsojumā, pret bija 150, bet trīs Krievijas parlamenta apakšpalātas deputāti atturējās.

Pēc balsojuma rezultātu paziņošanas Gudkovs nekavējoties izgāja no sēžu zāles, un izaicinājumā kratot dūri un apskaujot savus kolēģus.

"Mēs šodien sevi esam apkaunojuši visas pasaules priekšā," Gudkovs teica žurnālistiem, norādot, ka lēmumu apstrīdēs augstākajā tiesā.

"Es turpināšu cīņu un neatstāšu valsti, un neslēpšos kā zaķis. Valsts spēra soli tuvāk pilsoņu karam," paziņoja Gudkovs, kas ir viens no sīvākajiem prezidenta Vladimira Putina pretiniekiem parlamentā.

Viņš bija viens no līderiem masu demonstrācijās pret Putina valdīšanu, kas Krievijā plaši notika kopš decembra. Viņš arī bija viens no retajiem, kas pārsvarā Putinam lojālajā Valsts domē, publiski kritizēja Kremļa vadību.

12.septembrī "Taisnīgās Krievijas" un Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas deputāti vērsās Konstitucionālajā tiesā ar lūgumu pārbaudīt, vai valsts pamatlikumam atbilst likuma pants par interešu konfliktu, pēc kura Gudkovam draudēja mandāta atņemšana. Tāpat Gudkova partija uzstāj, ka lēmumu par mandāta atņemšanu var pieņemt tikai tiesa. Konstitucionālā tiesa reģistrējusi deputātu iesniegumu.

Pārbaudes Gudkova ģimenei piederošos uzņēmumos tika sāktas pavasarī. To rezultātā viņa ģimenei piederošajai apsardzes kompānijai tika atņemta ieroču licence, bet tiesa lūdza Iekšlietu ministriju atņemt apsardzes licenci uzņēmumam "Pantan", kā arī deputāts bija spiests pārdot apsardzes uzņēmumu "Oskordj".

Augustā Krievijas Izmeklēšanas komiteja nosūtīja Valsts domei un Ģenerālprokuratūrai materiālus par Gudkova interešu konfliktu pēc tam, kad 2008.gadā viņš mantojumā saņēma daļas uzņēmumā "Kolomenskij stroiteļ".

Tomēr, kā norāda izmeklētāji, lai gan Gudkovs mantotās uzņēmuma daļas uzdāvināja sievai un oficiāli uzņēmumā nedarbojās, "viņš vadīja un joprojām vada uzņēmumu, pieņem lēmumus par direktoru iecelšanu, par peļņas dalīšanu, pamatkapitāla veidošanu un veic citas darbības šīs juridiskās personas interesēs".

Tāpat izmeklētāji apgalvoja, ka kops 2008.gada 2.decembra Gudkovs līdz šim brīdim ir vienīgais uzņēmuma "Rošan" īpašnieks un saņem no tā ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!