Krievijas Valsts dome trešdien pēdējā lasījumā pieņēma likumu, kas pirmo reizi kopš 1917.gada Krievijas iedzīvotājiem ļauj pārdot un iznomāt zemi.
Vienlaikus likums, kura mērķis ir leģitimizēt jau faktiski notiekošo tirdzniecību ar zemi, neļauj ārzemniekiem iegūt zemi privātīpašumā, bet ļauj tikai nomāt līdz 49 gadiem. Likums aizliedz pārdot zemi ārzemju fiziskām un juridiskām personām, bezpavalstniekiem, kā arī uzņēmumiem, kur ārzemju kapitāla daļa pārsniedz 50 procentus.

Likumu trešajā lasījumā pieņēma ar 258 balsīm pret 149, pieciem deputātiem atturoties. Likums jāapstiprina Federācijas padomei un jāparaksta prezidentam Vladimiram Putinam, lai tas varētu stāties spēkā. Tas stāsies spēkā sešus mēnešus pēc publicēšanas brīža.

Likums atļauj vietējām varas iestādēm plašas manevrēšanas iespējas, pieļaujot moratorija saglabāšanu zemes pārdošanai, kamēr tiek gatavoti vietējo likumdevēju lēmumi lauksaimniecības zemju privatizācijas jautājumā.

Vietējām varas iestādēm būs tiesības ierobežot zemes daudzumu, kas var piederēt vienai personai, ja šis apjoms pārsniedz 10 procentus no kopējās lauksaimniecības zemes noteiktajā administratīvajā vienībā.

Tas nosaka, ka lauksaimniecības zeme izmantojama tikai un vienīgi lauksaimniecības nolūkiem. Turklāt tiesa var konfiscēt zemi, ja tās lietošanas gaitā īpašnieks rada kaitējumu apkārtējai videi.

Putins aktīvi atbalsta šo likumu, kuru uzskata par vitāli nepieciešamu investīciju piesaistīšanai un efektīvas lauksaimniecības attīstīšanai.

2001.gada sākumā 61 procents visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes piederēja valstij vai vietējām pašvaldībām, 29,3 procenti - privātpersonām, bet 1,6 procenti - privātajām kompānijām. Atsevišķos reģionos lauksaimniecības zemju privatizācija vēl nav uzsākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!