Krievijas likumdevēji trešdien apstiprinātā deklarācijā Krievijas diplomātu nāvē Irākā vaino Vašingtonu, apgalvojot, ka starptautiskie okupācijas spēki varējuši novērst traģēdiju.
"Nesen Irākā notikusī traģēdija bija iespējama tikai valstī pieaugošās krīzes dēļ, okupācijas spēkiem arvien vairāk zaudējot kontroli pār situāciju," teikts Valsts domē vienbalsīgi apstiprinātajā dokumentā.

"Visa atbildība par situāciju Irākā, arī par tās pilsoņu un ārvalstu darbinieku drošību gulstas uz okupācijas spēkiem. Mēs esam pārliecināti, ka tie būtu varējuši novērst traģēdiju," norāda Krievijas parlamenta apakšpalātas deputāti.

Dokumentā piebilsts, ka okupācijas spēku rīcība Irākā tikai veicina "vardarbības eskalāciju".

Kā jau ziņots, Krievijas diplomāti tika nolaupīti 3.jūnijā, kad nezināmi kaujinieki Bagdādes rietumos uzbruka viņu automašīnai.

Uzbrukumā gāja bojā Krievijas diplomātiskās misijas darbinieks Vitālijs Titovs. Uzbrucēji nolaupīja vēstniecības trešo sekretāru Fjodoru Zaicevu, kā arī misijas darbiniekus Rinatu Agliuļinu, Anatoliju Smirnovu un Oļegu Fedosejevu.

Drīz pēc notikušā Krievija aicināja saudzēt diplomātu dzīvības, norādot, ka viens no četriem nolaupītajiem Krievijas pilsoņiem ir musulmanis.

Krievijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā bija norādīts, ka Krievijā tiek ievērotas reliģisko kopienu tiesības.

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vadītā Irākas nemiernieku koalīcija Mudžahedīnu padome drīz pēc diplomātu nolaupīšanas savā paziņojumā pavēstīja, ka padomes islāma tiesa Krievijas valdībai dod 48 stundas laika, lai "nekavējoties izvestu savus spēkus no Čečenijas" un "atbrīvotu visus mūsu brāļus un māsas, kas ieslodzīti Krievijas cietumos", draudot, ka pretējā gadījumā Krievijai nāksies izjust sekas.

Nemiernieku alianse pagājušo trešdien paziņoja par padomes islāma tiesas lēmumu diplomātus sodīt ar nāvi, jo Maskava tā arī nav izpildījusi uzstādīto ultimātu, bet svētdien teroristi ar interneta starpniecību pavēstīja par nolaupīto Krievijas diplomātu nogalināšanu.

Internetā publicētajam paziņojumam pievienotas arī fotogrāfijas.

"Mēs paziņojam par Allāha likumu piemērošanu Krievijas diplomātiem par atvieglojumu visiem ticīgajiem," teikts Mudžahedīnu padomes izplatītajā paziņojumā.

Krievija, kurai bija ciešas ekonomiskās attiecības ar diktatora Sadama Huseina režīmu, 2003.gadā kategoriski iebilda pret ASV vadīto iebrukumu Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!