Foto: Reuters/Scanpix

Krievija vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar sūdzību pret Ukrainu, apsūdzot Kijevu par ļaužu nogalināšanu Donbasā un pat par Malaizijas pasažieru reisa MH17 katastrofu, atsaucoties uz Krievijas Ģenerālprokuratūras paziņojumu, vēsta portāls "Currenttime".

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un izraisīja karu valsts austrumos. Savukārt 2014. gada jūlijā no Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas ar no Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk", kā tas konstatēts izmeklēšanā, tika notriekta Malaizijas pasažieru reisa MH17 lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja.

Sūdzībā Eiropas tiesai Ukrainai tiek piedēvēti "pārkāpumi", kuru rezultātā Kijeva esot atbildīga par "mierīgo iedzīvotāju bojāeju, nelikumīgu brīvības laupīšanu un nežēlīgu izturēšanos pret cilvēkiem", tostarp Donbasā.

Krievijas Ģenerālprokuratūra arī apgalvo, ka Ukrainā pastāv "vārda brīvības apspiešanas prakse un citādi domājošo vajāšana, aizliedzot mediju darbu". Tāpat piesaukta "krievvalodīgo diskriminācija" un vēršanās pret Krievijas kompānijām.

Maskava arī apsūdz kaimiņvalsti par "cilvēku nonāvēšanu" un "īpašumu iznīcināšanu", Ukrainas spēkiem apšaudot blakus Krievijai esošās teritorijas, kā arī piesauc Ukrainas atbildību par MH17 katastrofu un Krimas ūdens padeves blokādi.

Starp Krievijas prasībām tiesai ir likt Ukrainai pārtraukt saldūdens piegāžu blokādi uz Krimu, neierobežot nacionālās minoritātes un atcelt raidīšanas liegumu aizliegtiem krievu valodas radio un TV kanāliem.

Ar šo pieteikumu Krievija cer "pievērst Eiropas tiesas un visas pasaules kopienas uzmanību rupjiem un sistemātiskiem Ukrainas varasiestāžu veiktiem cilvēktiesību pārkāpumiem", teikts paziņojumā.

Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maljuska uz šo Krievijas soli reaģējis ar komentāru, ka Krievija ir sajaukusi ECT ar šovu federālajā kanālā, sūdzībā iekļaujot "visus Krievijas propagandas mītus".

Savukārt Krievijas opozīcijas pārstāvis Aleksandrs Gotcs sūdzības iesniegšanu raksturoja kā "neredzētu cinismu pat Putina režīmam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!