Foto: AP/Scanpix

Gados jaunais turku policists, kurš Ankarā nošāva Krievijas vēstnieku Turcijā Andreju Karlovu, kopš 15.jūlijā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma astoņas reizes piedalījies Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana apsargāšanā, trešdien vēsta laikraksts "Hurriyet".

22 gadus vecais policists Mevlits Merts Altintašs kopš jūlija astoņas reizes sargāja drošību pasākumos, kurus apmeklēja Turcijas prezidents, norāda laikraksts. Šajos pasākumos Altintašs atradās otrajā drošības vilnī, uzreiz pēc Erdogana personīgo miesassargu komandas, raksta "Hurriyet".

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu telefonsarunā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju pavēstīja, ka par uzbrukumu atbildīgs varētu būt ASV dzīvojošais islāma sludinātājs Fetulla Gilens, kuru Ankara vaino par neveiksmīgo puča mēģinājumu.

Turcijas varasiestādes izmeklē Altintaša iespējamo saistību ar Gilenu, tostarp šāvēja apmeklēto skolu, ko vadījuši Gilena atbalstītāji. "Hurriyet" norāda, ka apvērsuma dienā Altintašs slimības dēļ neesot bijis darbā, tomēr nav zināms, ko viņš darīja naktī.

Turcijas drošības spēki saistībā ar vēstnieka slepkavību aizturējuši 13 cilvēkus, tostarp Altintaša radiniekus, vēsta Turcijas mediji.

Tikmēr Turcijā ieradušies 18 Krievijas izmeklētāji, kuri kopā ar saviem Turcijas kolēģiem izmeklēs notikušo.

Jau vēstīts, ka pirmdien Karlovs tika nošauts izstādes atklāšanā Ankarā. Šāvējs identificēts kā Ankaras policists, kas iekļuva izstāžu zālē, izmantojot savu policista identifikācijas karti.

Putins pirmdien paziņoja, ka vēstnieka nošaušana ir provokācija, lai sabotētu Ankaras un Maskavas attiecību uzlabošanos un centienus panākt mieru Sīrijā. Turcija un Krievija šovasar normalizēja attiecības, kas bija ievērojami pasliktinājušās pēc tam, kad Turcija uz robežas ar Sīriju pērn notrieca Krievijas bumbvedēju.

Maskava un Ankara, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta pretējās puses, cita starpā šomēnes sekmējušas kaujinieku un civiliedzīvotāju evakuāciju no pēdējiem bruņotās opozīcijas vēl kontrolētajiem Alepo kvartāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!