Krievijas vēstnieks Viļņā Vladimirs Čhikvadze pirmdien paziņojis, ka Maskava Viļņas attieksmi pret militāro konfliktu Gruzijā uzskata par neobjektīvu, tomēr nedomā Lietuvai draudēt un centīsies gādāt, lai abu valstu attiecības attīstītos pozitīvā gultnē.

Krievija neplāno "kārtot rēķinus ar tiem, kuri nav ar mums vienisprātis", vēstnieks izteicies kopīgā preses konferencē pēc tikšanās ar Lietuvas ārlietu ministru Petru Vaitekūnu.

"Mēs Lietuvai neesam draudējuši, nedraudam un nedomājam draudēt. Arī draudus Krievijas nacionālajai drošībai no Lietuvas puses nejūtam. (..). Esam ieinteresēti, lai mūsu divpusējās attiecības attīstītos normāli, lai galvenais būtu labas kaimiņattiecības, pragmatisms, savstarpēja ieinteresētība, lai tiktu ņemtas vērā pušu intereses," žurnālistiem sacījis Čhikvadze.

Vienlaikus vēstnieks norādījis, ka Maskava Lietuvas aktīvo atbalstu Gruzijai uzskata par "vienpusēju un neobjektīvu". Turklāt Čhikvadze paudis bažas par "dažu amatpersonu acīmredzami nedraudzīgajiem izteikumiem" attiecībā pret Krieviju.

"Esmu noraizējies, ka pret Krieviju vērstas akcijas rīkoja, rosināja vai provocēja cilvēki, kuri ieņem augstus valsts un sabiedriskos amatus un kuru viedoklī ļaudis, protams, ieklausās," viņš piebildis.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs atzinis, ka tikšanās laikā iezīmējušās viedokļu atšķirības, bet izteicis cerību, ka tas nepasliktinās Lietuvas un Krievijas divpusējās attiecības.

"Mēs vienkārši konstatējām, ka šai jautājumā mūsu nostāja, iespējams, atšķiras, - īpaši tagad, kad Krievijas Dome pieņēmusi paziņojumu, kurā aicina Krievijas valdību atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību," teicis Vaitekūns.

"Netika izteikti nekādi draudi vai politiskas ievirzes [paziņojumi] par attiecību pasliktināšanos. Manuprāt, Lietuvai un Krievijai būtu vērts koncentrēties, protams, uz tādu jautājumu apspriešanu, kas saistīti ar vērtībām, bet arī uz pragmatiskiem jautājumiem, pragmatisku attiecību attīstīšanu starp Lietuvu un Krieviju," viņš piebildis.

Vienlaikus Lietuvas ārlietu ministrs noraidījis Krievijas vēstnieka izteiktās apsūdzības, ka Lietuva neobjektīvi vērtējusi Krievijas un Gruzijas militāro konfliktu.

"Uzskatu, ka Lietuva uz šo krīzi, kas izraisījusies starp Krieviju un Gruziju, raugās ļoti objektīvi. Es izteicu Lietuvas nostāju - un tā, gluži tāpat kā Eiropas Savienības (ES) un NATO nostāja, balstās uz Gruzijas teritoriālās integritātes un suverenitātes beznosacījumu atzīšanu," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!