Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Tieslietu ministrija paziņojusi par lēmumu neatkarīgo socioloģiskās domas aptaujas aģentūru Levadas centrs iekļaut tā saukto "ārvalstu aģentu" reģistrā, jo organizācija saņēmusi finansiālu atbalstu no ASV, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

"Liela daļa Levadas centra saņemtā finansiālā atbalsta nāk no ASV, tostarp Viskonsinas Universitātes Medisonā, tāpēc tas ir iekļauts "ārzemju aģentu" sarakstā," ministrijas paziņojumu otrdien citē aģentūra TASS.

Levadas centrs ir viens no Krievijas lielākajiem nevalstiskajiem socioloģisko aptauju veicējiem. Centra veiktie pētījumi varētu būt kaitinoši varasiestādēm, norāda RFE/RL. Tā iekļaušana šajā sarakstā potenciāli apdraud respektablās aģentūras darbību, norāda medijs.

Levadas centra iekļaušana "ārvalstu aģentu" sarakstā notiek pirms 18. septembrī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām.

Par “ārvalstu aģentiem” atzītām organizācijām savās publikācijas un paziņojumos ir pienākums norādīt šo statusu. Tāpat “ārvalstu aģentiem” nav atļauts nekādā veidā piedalīties vēlēšanu procesā.

Centra direktors Ļevs Gudkovs RFE/RL atzīst, ka, ja ministrijas lēmumu neizdosies pārsūdzēt un mainīt, tas varētu nozīmēt centra slēgšanu. Cilvēki vienkārši neuzticēsies “ārvalstu aģentam”, un veikt pētījumus būs ļoti apgrūtinoši, viņš skaidro.

Levadas centrs nesen septembrī publicēja pētījumu, kurā atklāts, ka ievērojami krities sabiedrības atbalsts valdošajai partijai “Vienotā Krievija” un pieaug neapmierinātībā ar valdības darbu.

Aptaujā atklājās, ka atbalsts “Vienotajai Krievijai” starp tiem cilvēkiem, kas izlēmuši, par ko balsot, nokrities uz 50 %, salīdzinot ar 65 % šogad janvārī. Tikai 40 % respondentu apstiprinājuši, ka vispār dosies uz vēlēšanām, raksta RFE/RL.

Krievijā 2012. gadā pieņemts likums nevalstiskajām organizācijām, kuras saņem finansējumu no ārvalstīm un iesaistās politiskās aktivitātēs, pieprasa reģistrēties kā "ārvalstu aģentam".

Gan Krievijas, gan ārvalstu cilvēktiesību aizsardzības organizācijas norādīja, ka likuma mērķis ir apklusināt neatkarīgus viedokļus. 2014. gadā pieņemti likuma papildinājumi atļauj Tieslietu ministrijai piespiedu kārtā iekļaut organizācijas šajā reģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!