Foto: AP/Scanpix

Krievijas žurnālisti noskaidrojuši 557 Ukrainā kritušo Krievijas karavīru vārdus, vēsta BBC krievu dienests.

"Krievijas reģionos ir dažāda attieksme pret informācijas publicēšanu par mirušajiem. Piemēram, Dagestānā un Ziemeļosetijā oficiāli [kopumā] ziņots jau par 77 bojāgājušajiem. Uz katrām bērēm ierodas rajonu administrāciju pārstāvji," norāda BBC.

Savukārt 15 Krievijas reģionos amatpersonas nav ziņojušas ne par viena karavīra nāvi, bet, piemēram, vienā no šiem reģioniem – Kemerovas apgabalā – izdevies apstiprināt ziņas par septiņu Ukrainā kritušu Krievijas karavīru bērēm, norāda britu raidorganizācija.

Dažos Krievijas reģionos mediji, kas ziņojuši par krievu militārpersonu nāvi, sākuši dzēst šis publikācijas. Dažreiz tas notiek pēc dienas vai divām, dažreiz pāris stundu laikā.

Viens no Sibīrijas žurnālistiem atklājis, ka reģionālās valdības līmenī visiem medijiem ticis dots norādījums nepublicēt datus par Ukrainā kritušajiem.

Ir gadījumi, kad tiek izdarīts spiediens uz kritušo radiniekiem, lai viņi klusētu, norāda žurnālists.

Šobrīd Krievijā zināms viena kritušā vārds, kurš, kā apgalvo tuvinieki, bijis obligātā dienesta karavīrs. Tas ir Maksims Hanigins no Saratovas apgabala.

Bēres notika 25. februārī, bet ģimene nezina, kad tieši tika atvests viņa līķis.

Cita kritušā - Pāvela Pozanena - māte izdevumam "Bumaga" stāstījusi, ka viņas dēls pirms nosūtīšanas uz Ukrainu nelikumīgi ieskaitīts virsdienestā.

Bojāgājušo Krievijas militārpersonu radinieki un draugi reti kad publiski pauž savu attieksmi pret karu Ukrainā.

Krievijas Aizsardzības ministrija nav ziņojusi par Krievijas armijas zaudējumiem Ukrainā 18 dienas. Taču, balstoties uz atklātajiem avotiem, mediji noskaidrojuši 557 kritušo krievu karavīru vārdus.

2.martā - pirmo un vienīgo reizi - Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par Ukrainas karā kritušajiem. Toreiz Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka krituši 498 karavīri. Kopš tā laika no ministrijas nav saņemti jauni ziņojumi par zaudējumiem.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs šodien ziņoja, ka Krievijas karā pret Ukrainu no 24.februāra līdz 21.martam krituši aptuveni 15 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!