Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas ārējais izlūkdienests (BND) pārtvēris sarunas, kurās esot dzirdamas Krievijas armijas pārrunas par okupantu pastrādātajām masu slepkavībām Bučā, ziņojis Vācijas laikraksts "Der Spiegel".

Vienā no sarunām kāds Krievijas karavīrs stāstījis, kā Ukrainas karavīrus vispirms pratinot, bet pēc tam nošaujot. Pēc izlūkdienesta pieejamās informācijas vēl varot secināt, ka zvērību pastrādāšanā varētu būt iesaistīti “Vagner” grupas algotņi, kuri bez žēlastības izturējās pret cilvēkiem arī Sīrijas kara ietvaros.

Lai gan algotņu izmantošana Krievijā ir aizliegta un tām nav nekādu juridisko saistību ar Maskavu, viņi darbojas Krievijas labā dažādās pasaules vietās.

Vācijas izlūkdienesta pārtvertās sarunas liecinot, ka masu slepkavības Bučā nav atsevišķu karavīru pastrādāta zvērība, bet gan to, ka tā esot sistemātiska un plānota Krievijas armijas darbība, un, iespējams, tā ir Krievijas stratēģija, lai ieviestu paniku un bailes iedzīvotājos, tādējādi graujot pretestību, atzīmē "Deutsche Welle".

Pēc Krievijas karavīru atkāpšanās no Kijivas apkārtnes nedēļas nogalē atklājās baisa aina Bučā — civiliedzīvotāju līķi, tostarp nogalinātie ar uz muguras sasietām rokām un liecības par citām zvērībām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievijas spēki mēģina slēpt savus pastrādātos kara noziegumus. Saskaņā ar viņa teikto Bučā ir nogalināti un spīdzināti vairāk nekā 300 cilvēki.

Skati no Bučas ar civiliedzīvotāju līķiem izraisīja starptautisku Krievijas nosodījumu. ASV prezidents Džo Baidens Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu nosauca par kara noziedznieku, kuram būtu jāstājas tribunāla priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!