Foto: AFP/Scanpix

Krievijas iesaistīšanās Sīrijas karā un atbalsts Bašara al Asada režīmam var tikai saasinās konfliktu un spiest nemiernieku atbalstītājus no Persijas līča reģiona pastiprināt militāro palīdzību opozīcijai, uzskata pret Asada režīmu karojošie kaujinieki.

Krievijas iesaistīšanās, kuru, domājams, provocējuši kaujinieku pēdējo mēnešu panākumi, likusi pašiem nemierniekiem no jauna izvērtēt Sīrijas konfliktu, raksta aģentūra "Reuters".

Aģentūras aptaujātie nemiernieki apgalvo, ka jau saskārušies ar pastiprinātu valdības spēku pretestību reģionā pie Asada alavītu sektas apdzīvotā Vidusjūras piekrastes reģiona, kur saskaņā ar ASV amatpersonu teikto vērojama Krievijas karavīru un ekipējuma ievešana. Tagad nemiernieki paredz vēl sīvāku karu ar Krievijas iesaisti.

Tikmēr citi Krievijas spēku iesaistīšanos uzskata par iespēju saņemt vairāk palīdzības no tādām valstīm kā Saūda Arābija. Tas norāda uz risku, ka Krievijas iesaistīšanās karā var padziļināt ārvalstu līdzdalību konfliktā, ko jau sarežģī reģionālā cīņa starp Saūda Arābiju un Irānu, izceļ "Reuters".

Salīdzina ar Afganistānu

Cenšoties piesaistīt vairāk atbalsta, nemiernieki pašreizējo konfliktu jau salīdzina ar Padomju Savienības karu Afganistānā, attēlojot Krieviju kā jauno okupantu, kuru Sīrijā gaida tāda pati neveiksme.

"Mēs lēšam, ka, pateicoties krieviem, karš ilgs vairāk gadu, nekā tas būtu bez viņiem," stāsta Latākijas apkārtnē karojošs nemiernieks Abu Jusefs al Muhadžers.

"Krievija ir ieradusies, lai glābtu Asada režīmu," uzskata kāds cits ar interneta starpniecību "Reuters" intervēts "Ahrar al-Sham" grupējuma kaujinieks.

Krievija Latākijas lidostā koncentrē ievērojamus spēkus un bruņojumu, tai skaitā iznīcinātājus, kaujas helikopterus, artilērija un aptuveni 500 jūras kājniekus, ir paziņojušas ASV amatpersonas.

Lai gan Krievija nav precizējusi savus mērķus, apgalvojot, ka atbalsta Damasku cīņā pret terorismu, nemiernieki valsts rietumos uzskata, ka tieši viņi ir Krievijas prioritāte, jo rada vislielākos draudus Asada spēkiem. "Islāma valsts" pagaidām tiek uzskatīta par mazāko draudu režīmam.

Vidusjūras piekrastē karojošo kaujinieku vidū ir arī ar "Al Qaeda" saistītais grupējums "Al Nusra", kurā 30 % kaujinieku ir ārzemnieki, kas vēlas cīnīties pret alavītu valdību. Starp viņiem ir arī krievi, čečeni un Āzijas izcelsmes kaujinieki, šogad intervijā atklāja "Al Nusra" līderis.

Maskava Sīrijas armijai, kura cieš no dzīvā spēka trūkuma, nosūtījusi lielu daudzumu jaunu ieroču. Tas summējas ar palīdzību, ko Asada režīms saņem no Irānas un Libānas grupējuma "Hezbollah", kura kaujinieki jau vairākus gadus cīnās līdzās Sīrijas armijai. Teherāna Sīrija valdības atbalstam ir mobilizējusi kaujiniekus no Irākas un Afganistānas.

Vēl nežēlīgākas kaujas

Labi apbruņoti Turcijas, Kataras un Saūda Arābijas atbalstītie kaujinieki šogad ir radījuši pamatīgas problēmas Asada spēkiem. Nemiernieki jau ir nonākuši Gābas līdzenumā, kas atrodas austrumu pusē alavītu apdzīvotajai Nusairijas kalnu grēdai. Viņi stāsta par lielāku valdības spēku pretestību pat pirms ziņām par Krievijas spēku izvietošanu.

"Tagad mēs cīnāmies ar cita veida karavīru – profesionālāku un nežēlīgāku," uzsver al Muhadžers. "Kaujas lauks ir mainījies, tas tagad ir alavītu mājās," viņš papildina.

"Jo tuvāk krastam virzāmies, jo cīņas kļūst nežēlīgākas," teic kāds cits kaujinieks.

Daži nemiernieki apgalvo, ka pagaidām nekas neliecina par palielinātu Krievijas atbalstu, tikmēr citi stāsta par daudz precīzākiem gaisa uzbrukumiem un jauna veida bruņumašīnām.

Pagājušajā nedēļā armija sākusi izmantot jauna tipa ieročus, aģentūrai "Reuters" iepriekš atklāja kāds Sīrijas militārais avots.

"Mūsu rīcībā ir informācija, ka Krievija ir apņēmusies aizsargāt krasta teritoriju un tās spēki piedalās cīņās Jorīnas tuvumā," sacīja "Al Nusra" komandieris, kurš kaujinieku aprindās dēvēts par Abu Anasu al Latkani. Jorīna ir valdības kontrolē esoša pilsēta Gābas līdzenuma tuvumā, un tajā atrodas militārā bāze.

Krievijas karavīri "atgriezīsies zārkos"

Damaska, kas ir Maskavas sabiedrotā kopš Padomju laikiem, ir uzsvērusi, ka Krievijas karavīri vajadzības gadījumā cīnīsies kopā ar valdības spēkiem.

Kamēr Sīrija un Kremlis līdz šim ir nolieguši Krievijas piedalīšanos kaujās Sīrijā, Libānas avoti apgalvo, ka krievi jau piedalījušies militārajās operācijas. Turklāt ir pazīmes par nemiernieku atbildes triecieniem.

Viens no lielākajiem nemiernieku grupējumiem "Jaish al-Islam" publicējis video, kurā redzams raķešu uzbrukums Krievijas izmantotajam lidlaukam Latākijā. "Jaish al-Islam", kuru, kā tiek plaši uzskatīts, atbalsta Saūda Arābija, veicis jaunus uzbrukumus arī Damaskas tuvumā. Citi nemiernieki īstenojuši uzbrukums Idlibas provincē un Alepo.

Kāds "Reuters" intervēts nemiernieks brīdina, ka Krievija riskē ar "vēl vienu Afganistānu, no kuras tās sūtītie karavīri atgriezīsies zārkos".

Lai gan ASV vairākiem nemiernieku grupējumiem sniedz militāru atbalstu, tā izvairās no palīdzības apjoma palielināšanas, baidoties, ka ieroči nonāks ekstrēmistu rokās. ASV arī ir noraidījušas nemiernieku lūgumu par pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības raķešu piegādāšanu.

Tikmēr daži nemiernieki uzskata, ka pēc Krievijas iesaistīšanās opozīcijas spēku atbalstītāji būs spiesti palielināt palīdzību.

"Krievija nevēlas politisku risinājumu. Tā vēlas vienīgi saglabāt Asada režīmu Sīrijā. Manuprāt, tās valstis, kas mūs atbalsta, mainīs savu attieksmi – ar atbalstu vai, iespējams, politiskiem pasākumiem," aģentūra citē Brīvās Sīrijas armijā ietilpstošas nemiernieku grupas "Alwiyat Seifa al-Sham" runasvīrs Abu Giatu al Šami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!