Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Kipra atņēmusi pilsonību Kremlim tuvajam oligarham Oļegam Deripaskam, atsaucoties uz vietējo laikrakstu "Politis", trešdien ziņo "The Moscow Times".

Kipras valdība nesen atzina, ka pastāv nepilnības tās "pilsonība pret investīcijām" programmā un novembrī paziņoja, ka "zelta pases" tiks atņemtas 26 personām. Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem Kiprā, ziņoja, ka personu skaitā ir deviņi krievi.

"Politis" ziņo, ka pases jau atsauktas Deripaskam, kā arī viņa dēlam un meitai. Tāpat pilsonību zaudējuši Vladimirs Stoljarenko un Aleksandrs Bondarenko – bijušās Krievijas amatpersonas, kas izsludinātas starptautiskā meklēšanā par apsūdzībām krāpšanā.

Deripaskas pārstāvji ziņas par Kipras pilsonības atņemšanu nolieguši, norādot, ka viņš nekādu oficiālu paziņojumu par to nav saņēmis.

"Pilsonība pret investīcijām" plānu Kipra ieviesa 2013. gadā. Tas noteica iespēju saņemt Kipras pilsonību un attiecīgi iespēju bez vīzas brīvi ceļot Eiropas Savienībā (ES) tiem, kas valsts ekonomikā investē vismaz 2,2 miljonus dolāru.

Piecu gadu laikā līdz 2018. gadam Kipras valdība apstiprināja 1846 pilsonības pieprasījumus. Ieskaitot investoru ģimenes locekļus, jauno pilsoņi skaits bija virs 3200. 2019. gadā skaitlis ir pietuvojies 4000.

41 gadu vecais Deripaska 2018. gadā tika pakļauts ASV sankcijām saistībā ar aizdomām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!