Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievu miljardieris Ivans Savidi finansējis kampaņu pret Maķedonijas nosaukuma maiņu, paziņojis Organizētās noziedzības un korupcijas pētījumu centrs (OCCRP).

Maķedonijas parlaments ir ratificējis vienošanos par valsts pārdēvēšanu par Ziemeļmaķedoniju, tādā veidā atrisinot seno strīdu ar Grieķiju un procesa veiksmīgas noslēgšanas gadījumā paverot valstij iespējas sākt iestāšanās sarunas ar NATO.

Bijušās Dienvidslāvijas republikas Maķedonijas nosaukuma dēļ Grieķija, kurai ir tāda paša nosaukuma province, bloķēja valsts iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un Transatlantiskajā aliansē. Vienošanos par nosaukuma maiņu jau divas reizes ir atteicies parakstīt Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs, bet valdība cer to ieviest ar tautas referenduma palīdzību.

Dienā, kad Maķedonija parakstīja vienošanos ar Grieķiju par nosaukuma maiņu, galvaspilsētā Skopjē aptuveni 1500 cilvēku liels pūlis pieprasīja prorietumnieciskā premjera Zorana Zajeva atkāpšanos. Protestu laikā parlamenta ēkā tika iemesta degmaisījuma pudele, bet 26 cilvēki tika arestēti.

Premjers par nemieru organizēšanā valstī un kampaņas pret valsts nosaukuma maiņas veicināšanā apsūdzēja kādu "grieķu uzņēmēju", kuram simpatizējot Krievijas intereses.

Tagad OCCRP Maķedonijas sadarbības partneru izpētīti Iekšlietu ministrijas dokumenti atklājot, ka protestus finansējis Gruzijā dzimušais Krievijas uzņēmējs Ivans Savidi, kurš pēdējos gados uzturas Grieķijā. Uzņēmējam ir gan Krievijas, gan Grieķijas pilsonība.

Dokumenti apstiprinot vismaz 300 000 eiro maksājumus, ko Savidi atvēlējis Maķedonijas pārsaukšanas oponentiem. Naudu saņēmuši desmitiem Maķedonijas politiķu, nesen dibinātas radikālo nacionālistu organizācijas un pat futbola huligāni no kluba "Komiti", kas atbalsta "Vardar" komandu. "Komiti" huligāni piedalījušies nesenajos grautiņos.

Maksājumi veikti vairākos maksājumos, daļa no tiem skaidrā naudā pārvesta pāri Grieķijas robežai, liecina dokumenti.

Savidi pie savas bagātības ticis Krievijā pēc PSRS sabrukuma, tiekot klāt "Donas tabaka" fabrikai, kas vēlāk kļuva par Krievijas lielāko tabakas ražotāju. Viņa bagātības tiek lēstas divu miljardu dolāru apmērā. Pēc pārcelšanās uz Grieķiju 21. gadsimta sākumā viņš iegādājas futbola klubu PAOK un vairākas mediju organizācijas.

Krievijā Savidi bijis arī deputāts no valdošās partijas "Vienotā Krievija".

Šogad pavasarī PAOK spēles pret AEK komandu laikā Grieķijā Savidi izskrēja uz laukuma ar pistoli, pieprasot ieskaitīt viņa komandas gūtos vārtus un draudot pretinieku komandas īpašniekam. Šī incidenta dēļ viņam trīs gadus aizliegts apmeklēt Grieķijas futbola čempionāta spēles.

Ar Krievijas biznesu saistīts arī Maķedonijas futbola klubs "Vardar" – tā īpašnieks ir krievu miljonārs Sergejs Samsiņenko, kurš, tāpat kā Savidi, dzīvojis Rostovā pie Donas. Tagad viņš dzīvo Skopjē un ir Krievijas goda konsuls Bitolas pilsētā.

Krievija, kur ieguvis bagātības un politikā darbojies Savidi, ir iestājusies pret NATO paplašināšanos un izmantojusi "maigo varu", lai liktu šķēršļus jaunu dalībvalstu uzņemšanai aliansē, atgādina OCCRP.

Krievija tiek saistīta arī ar Grieķijā notikušiem protestiem pret Maķedonijas nosaukuma maiņu – pagājušajā nedēļā Atēnas paziņoja, ka izraida divus Krievijas diplomātus, kuri maksājuši vienošanās pretiniekiem. Tāpat valstī tika liegts iebraukt diviem citiem krievu diplomātiem.

Maskava Grieķijas pārmetumus par savu saistību ar protestiem gan noliedza. Savukārt ASV Valsts departamenta pārstāve Hītera Nauerta norādīja, ka Krievijai būtu jāpārtrauc sava destabilizējošā uzvedība.

Analītiķi un vērotāji ir norādījuši, ka Kremlis bagātības ieguvušos oligarhus var izmantot savu mērķu sasniegšanai ārvalstīs, bet korupcija ir instruments Maskavas interešu virzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!