Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievu Pareizticīgās baznīcas sinode atlaidusi Minskas metropolītu Pāvelu (Ponomarjovu) pēc viņa paša lūguma, sociālajā tīklā "Telegram" paziņoja baznīcas pārstāvis Vladimirs Legoida, vēsta "Nastojaščeje Vremja".

Pāvels, tiekoties ar ticīgajiem, atzina nožēlu nožēlu, ka pēc prezidenta vēlēšanām priekšlaicīgi apsveicis Aleksandru Lukašenko. "Metropolīts saņēma informāciju par Baltkrievijā notiekošo. Viņš skatījās video ar aizturēšanām, viņu pārņēma sašutums, šausmas un izmisums," stāstīja viņa preses sekretārs Serdijs Lepins.

Savukārt 17. augustā metropolīts apmeklēja protestētājus, kurus iepriekšējās dienās OMON karavīri nežēlīgi piekāva neatliekamās medicīniskās palīdzības auto Minskā. Jau vairākas dienas pēc tam – 22. augustā – Lukašenko aicināja garīdzniekus nejaukties politikā. Valsts autoritārais līderis mudināja svētos tēvus "domāt par savu lietu". "Cilvēkiem uz baznīcām jāiet lūgties. Baznīcas, dievnami – nav domāti politikai," viņš publiski paziņoja Grodņā.

Pāvels Baltkrievijas pareizticīgo baznīcu vada kopš 2013. gada. Pirms tam viņš kalpoja klosteros Krievijā, Austrijā, ASV un Jeruzalemē, kā arī bija arhibīskaps Maskavai tuvajā Rjazaņas apgabalā, vēsta portāls "patriarchia.ru".

Sinode publiskajā paziņojumā pateicās metropolītam Pāvelam par darbu Baltkrievijas Pareizticīgās baznīcas vadītāja amatā un iecēla viņu par Jekaterinodarskas un Kubaņas metropolīta vadītāju. Iepriekšējais Jekaterinodarskas un Kubaņas metropolīts no šīs pasaules šķīrās 8. augustā no koronavīrusa izraisītām komplikācijām.

Par jauno metropolītu iecelts 51 gadu vecais Borisovas un Meringorskas bīskaps Benjamins (Tupeko), kurš dzimis Baltkrievijas rietumos. Benjamins uz laiku saglabāšot arī Borisovas diecēzes vadītāja vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!