Foto: EPA/LETA
Desmit cilvēki, kas ASV aizturēti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, ceturtdien tiesā atzina savu vainu un tika deportēti no Savienotajām Valstīm apmaiņā pret četriem cilvēkiem, kas atrodas ieslodzījumā Krievijā apsūdzībā par spiegošanu ASV labā, informē CNN, atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Deportēšana ir daļa no Krievijas un ASV vienošanās, kuras rezultātā četras personas izdos Savienotajām Valstīm, ceturtdien paziņoja tiesnesis Kimba M. Vuds.

Vēstulē tiesai ASV Aizsardzības departaments informē, ka Krievija piekritusi atbrīvot četrus cilvēkus, kurus tur aizdomās par kontaktiem ar Rietumu izlūkdienestiem. Trīs no viņiem notiesāti par spiegošanu Rietumu izlūkdienestu labā un pašlaik izcieš sodus cietumā, dažiem no viņiem ir veselības problēmas. Krievija piekritusi arī, lai kopā ar šiem cilvēkiem uz ārzemēm pārceltos viņu ģimenes, norādīts vēstulē.

Vēstulē arī norādīts, ka ASV valdība, panākot vienošanos, ņēma vērā ASV – Krievijas vienošanos un aizdomās turamo lūgumu izraidīt viņus no valsts.

Aizsardzības departaments arī norāda, ka daži no Krievijā par spiegošanu apsūdzētajiem strādājuši Krievijas militārajam resoram un/vai izlūkdienestam, trijiem no viņiem apsūdzības uzrādītas laikā, kad viņi strādājuši Krievijas valdībai.

Tiesa akceptēja departamenta lūgumu, kas ir daļa no Krievijas un ASV vienošanās. "Krievu spiegi" savu vainu atzinuši.

Savukārt ceturtdien Krieviju atstājis spiegošanā ASV labā notiesātais zinātnieks Igors Sutjagins, kura ģimene CNN apgalvoja, ka viņš ir daļa no "apmaiņas līguma". Viņš ceturtdien ieradās Vīnē. Zinātnieka māte stāstījusi CNN, ka viņas dēls jau trešdien informējis, ka viņu varētu atbrīvot no cietuma un apmainīt pret spiegu skandālā iesaistītajiem Krievijas pilsoņiem. Zinātnieks arī nosaucis vēl vienu cilvēku, ko varētu apmainīt pret ASV aizturētajiem – bijušo Krievijas militārās izlūkošanas virsnieku Sergeju Skripalu.

Sutjaginu Krievijā notiesāja ar 15 gadu ilgu cietumsodu par slepenas informācijas nodošanu ASV izlūkdienestiem 2004.gadā. Baltais nams ceturtdien noliedza, ka Sutjagins būtu spiegs.

Jau ziņots, ka 27.jūlijā ASV drošības dienesti aizturēja desmit personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, vienpadsmitais Kiprā aizturētais pēc atbrīvošanas pret drošības naudu ir pazudis.

Visiem aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par "slepeno aģentu darbībām Krievijas Federācijas labā Savienotajās Valstīs". No tiem deviņi tiek apsūdzēti arī "slepenos plānos atmazgāt [nelegāli iegūto] naudu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!