Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ir plāns ar nosaukumu "Bermudu trijstūris", kas paredz "kompleksu Krievijas pilsoņu utilizācijas" programmu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" Kremļa paziņojumu par daļējas mobilizācijas sākšanu komentē Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Putins trešdienas rītā TV uzrunā paziņoja, ka tiek sākta daļēja mobilizācija armijā, kas skaršot tos, kas ir izgājuši dienestu un atrodas rezervē. Savukārt aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atklāja, ka plānots mobilizēt 300 tūkstošus cilvēku. Savukārt pirmdien Krievijas parlamentā atbalstīts plāns palielināt sodus par dezertēšanu vai padošanos.

"Izvairīšanās no mobilizācijas – cietums – Privātā militārā kompānija "Vagner"," aktualitātes Krievijā, pieminot arī atklāto cietumnieku vervēšanu karam apmaiņā pret brīvību, komentē Daņilovs.

"Tālāk: Ukrainas fronte – likvidācija – balta "Lada"," turpina amatpersona, atsaucoties uz kādu popularitāti guvušu Krievijas propagandas sižetu, kurā pozitīvi stāstīts, kā Ukrainā krituša okupanta vecāki par saņemto kompensāciju nopirkuši baltu "Lada" automašīnu.

Arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs ironiski komentējis Putina plānus, pieminot automašīnas.

Viņš savam ierakstam pievienojos ziņas virsrakstu, ka rūpnīcā "Moskvič" plānots saražot līdz 300 000 automašīnām gadā.

"Kremlis: izaicinājums pieņemts – tiks mobilizēti 300 000 rezervistu. Krievijas karavīri mirst karā pret Ukrainu. Radinieki saņem auto kā balvu. Dzīvības vērtība un atbalsts ekonomikai Krievijā," raksta Reznikovs.

Savukārt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska preses pārstāvis Sergejs Nikiforovs medijiem norādījis, ka Kremļa lēmums ir visas Krievijas tautas traģēdija.

"Tā ir liela traģēdija, pirmkārt, pašai Krievijas tautai. 300 000 vakardienas obligātā dienesta karavīru nosūtīs tur, kur netika galā rīkļurāvēji-recidīvisti, algotņi un izslavētie kadirovieši," viņš norāda, papildinot, ka Krievija šos cilvēkus nevar ne normāli apmācīt, ne apgādāt.

Pasaule uzmanīgi vēro šī paziņojuma sekas, daži eksperti jau izteikušies, ka daļējā mobilizācija Krievijai būtiskus panākumus karā joprojām nesola. Turpmāk uzmanības centrā noteikti būs jautājums, kā šis lēmums ietekmēs sabiedrību Krievijā.

Savukārt Krievijas portāls "Verstka" savā "Telegram" kanālā ziņo, ka pēc Putina paziņojuma dažu minūšu laikā izpirktas visas 21. septembrī pieejamās tiešo lidojumu biļetes no Maskavas uz Tbilisi, Erevānu un Stambulu.

Savukārt kustība “Vesna” izsludinājusi viskrievijas protesta akciju pret mobilizāciju, aicinot cilvēkus septiņos vakarā pulcēties savu pilsētu centros.

Kremļa paziņojums par daļējo mobilizāciju izskan laikā, kad Krievijas spēki Ukrainas pretuzbrukuma laikā ir padzīti no okupētajām Harkivas apgabala daļām un eksperti apšauba okupantu spējas pašreizējos apstākļos mainīt kara gaitu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!