Pēc Jaungada brīvdienām visās Moldovas skolās kā obligāts mācību priekšmets tiks ieviesta krievu valoda. Saskaņā ar Izglītības ministrijas lēmumu krievu valoda tiks mācīta no otrās klases pa divām stundām nedēļā, paziņoja ministrijas darbiniece.
Viņa atzina, ka problēmu ar speciālistiem nebūs, jo Moldovā ir pietiekami daudz kvalificētu krievu valodas skolotāju. Pēc šī priekšmeta izslēgšanas no mācību programmas "daudzi no viņiem pārkvalificējās un māca citus priekšmetus, bet tagad no jauna mācīs krievu valodu", viņa piebilda.

Izglītības ministrijas lēmumu Moldovas politiskie spēki vērtē dažādi. Dažas politiskās partijas un labējas organizācijas apsūdz valdošo Komunistisko partiju Moldovas rusifikācijā.

Nosacījumu radīšanu krievu valodas apguvei Moldovā paredz politiska vienošanās starp Moldovu un Krieviju, kas parakstīta 19.novembrī un kuru Moldovas parlaments ratificēja 27.decembrī.

2001.gada sākumā Moldovā pie varas nāca Komunistiskā partija, kas priekšvēlēšanu kampaņā solīja piešķirt krievu valodai valsts valodas statusu. Attiecīgs ierosinājums pagājušajā nedēļā tika nosūtīts Konstitucionālajai tiesai. Komunistiskajai partijai ir nepieciešamais vairākums labojumu izdarīšanai konstitūcijā, bet likumdošanas procedūra paredz, ka to var izdarīt tikai gadu pēc ierosinājuma iesniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!