Ukrainas kinorežisors Oļegs Sencovs Krievijas militārajā tiesā paziņoja, ka ir gatavs ciest vai mirt par savu pārliecību pēc tam, kad izmeklētāji "par terorismu" viņam pieprasīja 23 gadu ieslodzījumu, vēsta "The Guardian". Advokāti apsūdzības uzskata par safabricētām.

Sencovs un viņa pārinieks tiesā Aleksanders Koļčenko ir apsūdzēti par piedalīšanos teroristu konspirācijā Krimā, aizdedzinot politiskās partijas biroju un Simferapolē stāvošā Vladimira Ļeņina pieminekļa spridzināšanas plāniem. Režisors tiesā norādīja, ka pēc apcietināšanas 2014. gada maijā ir sists, spīdzināts un iebiedēts ar izvarošanu un nogalināšanu, lai viņu pārliecinātu atzīt dalību teroristiskā darbībā un norādītu uz vēl citiem. Viņš to darīt atteicies.

"Nodevība dažkārt sākas ar vienkāršu gļēvumu," režisors paskaidroja, norādot uz Bulgakova domu, ka gļēvums ir vislielākais grēks. "Ja viņi uzliek tev galvā maisu, nedaudz pasit un pēc pusstundas tu esi gatavs noliegt visu, kam ticēji, pieņemt visus apmelojumus par tevi un citiem, ko vien viņi saka tikai lai viņi tev pārtrauktu sist. Es nezinu, cik vērts ir tas, kam tici, ja neesi gatavs par to ciest vai mirt."

Tiesa Sencova sūdzības par spīdzināšanu noraidīja, turklāt to panāca tādā veidā, kas pārsteidza pat tos, kuri pazīst Krievijas tiesību sistēmu. Prokurori apgalvoja, ka režisora dzīvoklī atraduši "sadomazohistisku ekipējumu" un ievainojumi, kuri viņam ir, esot radušies nevis spīdzināšanas rezultātā, bet "mēģinājumos iegūt seksuālu baudu".

Divu bērnu tēvs atpazīstamību ieguva pēc filmas "Gamer" nākšanas klajā 2011. gadā. Pēcāk viņš bija uzsācis darbu pie jaunas filmas, bet to pārtrauca, lai piedalītos Maidanā. Pagājušā gada pavasarī viņš devās uz Krimu, kur bāzēs iebarikādētajiem Ukrainas karavīriem piegādāja ūdeni un pārtiku.

Maijā Krievijas varas iestādes viņu apcietināja un izmeklētāji pieprasījuši viņam piemērot 12 gadu cietumsodu.

Par spīti tam, ka Sencovs uzskata, ka viņu ir jātiesā kā Ukrainas pilsoni, viņš tiek tiesāts kā Krievijas pilsonis, varas iestādēm pieņemot, ka visi Krimā esoši Ukrainas pilsoņi līdz ar Krimas anektēšanu kļūst par Krievijas pilsoņiem. "Tas nav tikai farss, tas ir noziegums: Ukrainas pilsoņa nolaupīšana Ukrainas teritorijā, spīdzināšana un nelegāla aizturēšana," norāda viņa advokāte Jevgēņija Zakrevskaja.

Šonedēļ vairāki Eiropas kinorežisori publicēja atklātu Krievijas prezidentam un citām valsts amatpersonām adresētu vēstuli, kurā pieprasa atcelt apsūdzības un izmeklēt sūdzības par spīdzināšanu. Eiropas Kinoakadēmijas vadītāja vietnieks Maiks Daunijs tiesas procesu nosaucis par "totālu fiasko" un salīdzināja to ar 30. gados veiktajām Staļina paraugprāvām.

Koļčenko advokāte Svetlana Sidorkina savukārt norādīja, ka pat gadījumā, ja abi tiktu atzīti par vainīgiem, 12 gadu cietumsods ir pārāk liels un viņi būtu jātiesā par dedzināšanu, ne terorismu, jo ugunsgrēkā, kura izraisīšanā abus vīriešus vaino, neviens nav gājis bojā.

Aktīvisti uzskata, ka Sencova un Koļčenko tiesa tiek izmantot kā paraugs tam, cik stingri Krievija izrīkosies ar disidentiem Krimā. Vēl martā vairāki cilvēki tika tiesāti par to, ka ar Ukrainas karogiem atzīmēja 19. gadsimta ukraiņu dzejnieka Taras Ševčenko dzimšanas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!