Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas karavīru atrašanās Krimā ārpus bāzēm ir provokācija, kurai Ukraina nepakļausies, pieprasot militāristu atgriešanos savās dislokācijas vietās, norāda Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks. Par to vēsta aģentūra UNIAN.

"Krievijas militāristu klātbūtne ir provokācija, un mēs pieprasām, lai Krievijas karavīri atgriežas savās pastāvīgajās dislokācijas vietās," paziņoja Jaceņuks.

Viņš uzskata, ka Krimā tiek realizēts kāds militārās klātbūtnes scenārijs, līdzīgi kā Dienvidosetijas gadījumā, bet Ukraina nedrīkst padoties provokācijām.

"Krievijas partneri, pārstājiet provocēt pilsonisko pretošanos Ukrainā un izpildiet vienošanos starp Ukrainu un Krievijas Federāciju," aicina Jaceņuks.

"Es ļoti lūdzu visus nomierināties un nepakļauties provokācijām. Ukraina darīs visu, lai mēs būtu viena valsts, lai aizsargātu nacionālo minoritāšu tiesības un lai visas diskusijas par to, ka Krimu kāds iekaros, izrādītos meli," uzsver Jaceņuks.

Jau vēstīts, ka pēc Janukoviča gāšanas bažas rada Krimas autonomijas nākotne. Vietējā vara paziņojusi, ka joprojām ir uzticīga Janukovičam, bet kopš piektdienas pussalu kontrolē bruņoti kaujinieki, virs valdības ēkām pacelti Krievijas karogi.

Sestdien Krimas premjers pakļāva sev vietējās drošības struktūras un lūdza Krievijas prezidenta Putina palīdzību "miera nodrošināšanā". No pussalas pienāk arvien vairāk ziņas par Krievijas armijas klātbūtni pussalā ārpus to bāzes vietām un papildspēku ierašanos no Krievijas.

Krimā bez aptuveni 60% krievu dzīvo aptuveni 24% ukraiņu un 12% Krimas tatāru. Pēdējie ir daudz cietuši no PSRS režīma.

Lielu Krimas tatāru daļu Josifa Staļina vadītā padomju impērija četrdesmitajos gados deportēja no pussalas. Tagad Krimas tatāri ir noskaņoti pret Krievijas iejaukšanos Krimā un trešdien rīkoja protestu pie Krimas parlamenta. Tā laikā izcēlās sadursmes ar prokrieviskajiem demonstrantiem, kuru laikā divi cilvēki gāja bojā.

Krimas ostas pilsētā Sevastopolē atrodas Krievijas Melnās jūras flotes bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!