Krievijas īstenotās Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijas gaitā 2014. gada martā Rietumeiropas valstu un ASV vēstnieki lūdza Krimas tatāru sabiedriskās izpildinstitūcijas Medžlisa priekšsēdētāju Refatu Čubarovu neprovocēt Krievijas armiju, vēsta ziņu portāls "RBK-Ukraina", atsaucoties uz Čubarova teikto.

Čubarovs telekanāla ICTV raidījumā "Vārda brīvība" paziņoja, ka viņam kā Krimas tatāru Medžlisa priekšsēdētājam vairākkārt zvanīja Rietumvalstu vēstnieki ar lūgumu neprovocēt Krievijas militāristus uz aktīvākām darbībām.

"Es veselas dienas kontaktējos ar attiecīgiem Eiropas valstu un ASV vēstniekiem. Un vienmēr bija lūgums: neļaujiet izprovocēt Krievijas militāristus uz apņēmīgākām darbībām. Paies kāds laiks, mēs noteikti atradīsim risinājumu. Neļaujiet sevi izprovocēt – tā bija galvenā un vienīgā mūsu Rietumu partneru vēsts, vismaz man," sacīja Medžlisa priekšsēdētājs.

Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu 2014.gada martā pēc starptautiski neatzīta referenduma reģionā par pievienošanos Krievijai. Krievija bija ievedusi Krimas pussalā tūkstošiem īpašo spēku karavīru pēc tam, kad tautas protestos Kijevā tika gāzts prokrieviskais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Tiek lēsts, ka pēc aneksijas Krimu ir pametuši 10 000 līdz 15 000 Krimas tatāru.

Lielākā daļa no 300 000 cilvēku veidotās Krimas tatāru kopienas asi iebilst pret Krievijas veikto Krimas aneksiju, ko Ukrainas centrālā valdība un Rietumvalstis nosoda kā nelikumīgu teritorijas sagrābšanu. Kopš aneksijas daudzi Krimas tatāru aktīvisti ir aizturēti un kopienas līderiem ir aizliegts ierasties reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!