Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krimas Autonomās Republikas ministru prezidents Sergejs Aksenovs tieši sev pakļāvis pussalas tiesībsargājošās iestādes un vēršas pēc palīdzības pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, ziņo aģentūra UNIAN.

Krievijas prezidenta administrācija jau paziņojusi, ka šo lūgumu "neatstās bez ievērības".

Aksenovs ārkārtas paziņojumā skaidro, ka par spīti norunai, ka Ukrainas centrālā vara bez saskaņošanas ar Krimu neiecels spēka struktūru vadītājus, par Krimas milicijas priekšnieku piektdien iecelts Igors Avruckis.

Situācijā, kad Krimas teritorijā darbojas bruņotas grupas, ir redzēta kaujas tehnika, tiesībsargājošās iestādes nespēj kontrolēt situāciju un nodrošināt mieru, skaidro premjers.

Šai sakarā Aksenovs uz laiku tieši sev pakļauj visas spēka struktūras, tai skaitā Iekšlietu ministrijas spēkus, Ārkārtas situāciju ministriju, floti, robežsardzi. "Visiem komandieriem izpildīt tikai manas pavēles un rīkojumus. Tos, kuri tam nepiekrīt, aicinu pamest dienestu," teikts paziņojumā.

"Ņemot vērā augstāk izklāstīto un apzinoties savu atbildību par pilsoņu dzīvībām un drošību, es vēršos pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu par sadarbību miera un kārtības nodrošināšanā Krimas Autonomās Republikas teritorijā," teikts premjera paziņojumā.

Vēstīts, ka Krimā piektdien pieaugusi spriedze un bažas par pussalas atdalīšanos no Ukrainas.  Neidentificēti kaujinieki bloķējuši Sevastopoles un Simferopoles lidostas, robežsardzes štābu. Sevastopolē pārvietojas Krievijas bruņutransportieri. No Krievijas ielidojuši armijas helikopteri. Ukrainas iekšlietu ministrs uzskata, ka kaujinieki bez identifikācijas zīmēm uz formām ir Krievijas armijas karavīri.

Tikmēr cilvēki ar Georga lentītēm un Krievijas karogiem Krimā sauc tās par "iedzīvotāju pašaizsardzības vienībām". Krievijas Melnās jūras flote noliedz, ka tās karavīri piedalītos Sevastopoles lidostas bloķēšanā, bet atzīst, ka ir pastiprināti militāro objektu aizsardzības pasākumi.

Jau ceturtdien agri no rīta neidentificēta bruņotu kaujinieku grupa ieņēma Krimas Autonomās Republikas parlamenta un valdības ēkas Simferopolē, paceļot virs tām Krievijas karogus.

Kaujinieki ēkā ielaida deputātus, kuri nolēma, ka 25. maijā rīkos referendumu par Krimas autonomijas statusa paplašināšanu. Tāpat deputāti iecēla jaunu premjeru Sergeju Aksjonovu, kurš jau paziņoja, ka par leģitīmu Ukrainas vadītāju uzskata gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču un pakļausies viņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!