Foto: AP/Scanpix

Ukraina noteikti atgūs kontroli pār Krimas pussalu, kuru pirms gada okupēja Krievijas karaspēks, pirmdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, vienlaikus atzīstot, ka tas var nenotikt nedz drīz, nedz vienkārši.

"Ukrainas valsts atgūs kontroli pār pagaidām okupēto teritoriju. Neteikšu šodien, ka tas notiks ātri un vienkārši. Bet tas noteikti notiks, mēs visi kopā izbūvēsim jauno Krimu, kurā tiks nodrošinātas Krimas pamattautas un visu pussalas iedzīvotāju tiesības un intereses neatkarīgi no etniskās, valodas un reliģiskās izcelsmes," teikts prezidenta paziņojumā.

Porošenko atgādināja par daudzajiem gadījumiem, kad krievu okupanti pārkāpuši Krimas tatāru, etnisko ukraiņu, krievu, citu Krimas etnosu pārstāvju tiesības, kuriem ir proukrainiski uzskati.

"Krimā valda policejiska patvaļa, notiek aresti izdomātu iemeslu dēļ, kratīšanas pat kulta iestādēs, Krimas tatāru tautas medžlisa - Krimas pamattautas pārstāvniecības struktūras - līderu deportācijas un aresti."

"Pienāks laiks, un katrs, kas Krimā ir pastrādājis un pastrādās noziegumus pret Ukrainas valsti un cilvēktiesībām, stāsies starptautisko un Ukrainas tiesu priekšā," brīdināja Porošenko.

Viņš arī norādīja, ka notiek aktīva darbība, lai Krimā atjaunotu īpašuma tiesības ar starptautisko tiesu starpniecību.

"Tiem, kas šobrīd "nacionalizē" Ukrainas pilsoņu, uzņēmumu, iestāžu un varas orgānu īpašumus, kas pirātiskā veidā Ukrainas šelfā iegūst derīgos izrakteņus, kas pretēji nacionālajām un starptautiskajām tiesībām Krimā izmanto citus Ukrainas resursus, ir jāzina, ka nāksies atdot visu nelikumīgi paņemto un atbildēt par nodarīto," norādīja prezidents.

"Krimas civilizēta attīstība, tās bagātā potenciāla realizācija ir iespējama tikai neatkarīgas un nedalāmas Ukrainas sastāvā," uzsvēra Porošenko.

Krievija 2014.gada februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krimas okupācijā tika iesaistīti karavīri bez atšķirības zīmēm, kas liecinātu par viņu piederību kādas valsts armijai. Mediji šos karavīrus sāka dēvēt par "zaļajiem cilvēciņiem". Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk atzina, ka Krimas notikumos piedalījušies Krievijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!