Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kazahstānā, kuru pārņēmuši plaši protesti, kā arī sadursmes starp demonstrantiem un drošības spēkiem, dzīvību zaudējuši astoņi drošības institūciju pārstāvji, atsaucoties uz Vidusāzijas Iekšlietu ministrijas teikto, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka nemieros nogalināti astoņi policijas un Nacionālās gvardes karavīri, bet 317 cilvēki ievainoti.

Protesti Kazahstānā sākās svētdien. Par galveno iemeslu demonstrācijām kļuva sašķidrinātās gāzes cenu straujais kāpums. Turpmākajās dienās, situācijai kļūstot aizvien nemierīgākai trešdien, protesti izplatījušies faktiski visā valstī, un demonstrācijas, kā arī sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem notikušas arī lielpilsētās, tostarp Almati.

Lai arī sašķidrinātās gāzes cenu kāpums izraisīja protestus, demonstrācijās valsts iedzīvotāji pauduši neapmierinātību arī ar citām problēmām valstī.

Valdībai cenšoties atgūt kontroli, valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis. Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, kurš šajā amatā stājās 2019. gadā, nomainot ilggadējo valsts līderi Nursultanu Nazarbajevu, solījis bargu reakciju uz demonstrācijām, nodēvējot tās par "melno periodu" valsts vēsturē.

Tokajevs sacīja, ka ir vērsies pie Krievijas vadītā reģionālā drošības bloka Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO), lai saņemtu palīdzību cīņā pret to, ko viņš nosaucis par "teroristu draudiem". Tokajevs neatklāja, kādu atbildi viņš saņēmis, raksta RFE/RL. Trešdien KDLO priekšsēdētājs, Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, paziņojumā "Facebook" apstiprināja, ka alianse uz Kazahstānu nosūtīs miera uzturēšanas spēkus "uz ierobežotu laiku", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tokajevs sacīja, ka ārzemēs apmācīti "teroristi un bandīti" sagrāba ēkas, infrastruktūru un ieročus Kazahstānas pilsētās. Viņi esot pārņēmuši kontroli pār Almati lidostu un piecām tur esošajām lidmašīnām, tostarp ārvalstu lidmašīnām, sacīja prezidents. "Tie faktiski vairs nav draudi, tā ir valsts integritātes graušana. Un, pats galvenais, tas ir uzbrukums mūsu pilsoņiem, kuri lūdz mani (..) steidzami viņiem palīdzēt," norādīja Tokajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!