Foto: EPA/Scanpix/LETA

Mjanmas pilsētā Mandalajā izcēlušās sadursmes starp armiju un grupējumu, kas noskaņots pret valsts bruņotajiem spēkiem, kuri pārņēma varu valstī februāra sākumā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Notikušās sadursmes ir pirmā reize, kad grupējums - dēvēts par "Tautas Aizsardzības spēkiem (PDF) - un armija iesaistījušies savstarpējās sadursmēs kādā no valsts lielpilsētām. Iepriekš tās pārsvarā notikušas lauku reģionos un mazākās pilsētās, atzīmē medijs.

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma armija vardarbīgi mēģinājusi apspiest protestus pret tās jaunieviesto režīmu, nogalinot simtiem civiliedzīvotāju.

Saskaņā ar vietējiem ziņojumiem karaspēks veica reidu internātā, kuru PDF izmantoja kā bāzi. Šīs operācijas rezultātā izcēlās apšaude. Hunta paziņoja, ka reidā tika nogalināti četri protestētāji un astoņi arestēti, savukārt vairāki karavīri tikuši ievainoti.

Armija iepriekš uz PDF aktivitātēm atbildējusi ar artilērijas uzbrukumiem un gaisa uzbrukumiem, kuru rezultātā vairākiem tūkstošiem valsts iedzīvotāju nācies pamest mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!