Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš apvērsuma, kas notika 1. februārī, Mjanmā būtiski palielinājušās pārtikas un degvielas cenas, raksta "The Guardian".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Kopš apvērsuma Mjanmu pārņēmuši protesti pret armijas īstenoto varas sagrābšanu. Demonstrāciju laikā notikušas arī sadursmes starp protestētājiem un armiju.

Palmu eļļas mazumtirdzniecības cena kopš februāra sākuma ap Jangonas pilsētu ir pieaugusi par 20%, paziņoja Pasaules Pārtikas programma (WFP), savukārt rīsu cenas tur un Mandalajā tikai pēdējās trīs nedēļās vien ir pieaugušas par 4%. Dažās Kačinas štata pilsētās, piemēram, Bamo un Putao, rīsu cena bija pieaugusi līdz 35%.

Kopš apvērsuma dienas visā valstī degvielas izmaksas ir pieaugušas par 15%, savukārt atsevišķos reģionos tās augušas pat par 33%.

"Ja šī situācija ieilgs, uzskatu, ka [politiskās] krīzes ekonomiskā puse kļūs ļoti nopietna," izteicies WFP Mjanmas pārstāvis Stīvens Andersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!