Foto: EPA/LETA

Parādu krīzes redzamākā Eiropas valsts Grieķija līdz ar jaunā gada iestāšanos kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti, ziņo "EUobserver".

ES prezidējošās valsts pienākumus Grieķija pārņēma no Lietuvas un pildīs tos nākamos sešus mēnešus.

Ārvalstu mediji un eksperti aizvien dēvē Grieķiju par Eiropas parādu krīzes epicentru, kurā jauniešu bezdarba līmenis pārsniedz 50%.

Prezidējošās valsts pienākumu izpildei Atēnas budžetā atvēlējušas aptuveni 50 miljonus eiro. Lietuvai šī summa sastādīja 62 miljonu eiro. Savukārt Latvija plāno savā 2015.gada prezidentūrā nodrošināties ar 86,2 miljonus eiro lielu budžetu.

Grieķijas prioritātes prezidentūras laikā plānotas ES tautsaimniecības izaugsmes attīstīšana un stingra imigrācijas politikas regulēšana.

Grieķijas ekonomiskā izdzīvošana no 2010.gada ir atkarīga no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības programmas.

Pēc sešiem ekonomiskās recesijas gadiem tiek prognozēts, ka Grieķijai 2014.gadā izdosies panākt nelielu budžeta pārpalikumu. Saskaņā ar prognozēm Grieķijas tā dēvētājā primārajā budžetā, kurā nav iekļauti kredītu procentu maksājumi, šā gada beigās varētu tikt reģistrēts 812 miljonu eiro pārpalikums, kas nākamgad pieaugs līdz trīs miljardiem eiro jeb 1,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!