Foto: Reuters/Scanpix

Pirmajos Ziemassvētkos Austrālijas ikgadējos krūmu ugunsgrēkos Viktorijas štata piekrastes zonā sadegušas vismaz 53 mājas, ziņo amatpersonas.

Tradicionāli Ziemassvētkos šis Austrālijas apgabals ir populārs tūristu un svētku svinētāju galamērķis, bet šogad vairākas tā daļas ir gandrīz pilnībā evakuētas. Tiek vēstīts, ka no mājām, tostarp populārajām tūristu apskates vietām Lornā evakuēti aptuveni 1600 cilvēki, baidoties no potenciālās vēja virziena maiņas.

"Iedzīvotāji bija sagatavojušies svētkiem, gatavi dārzos cept gaļu, bet tad no pakalniem sāka nākt dūmi. Sākumā tika ziņots, ka uguns ir četru stundu attālumā, drīz jau atradās vien stundas attālumā, bet tad - pusstundas. Tā visiem nācās visu pamest, pārtraukt gatavošanu un mesties uz mašīnām," stāsta aculiecinieki.

Ar ugunsgrēkiem cīnās ap 300 ugunsdzēsēju, 60 auto un 18 lidmašīnas, ziņo BBC. Līdz šim uguns dēļ nav konstatēti nopietni ievainojumi vai nāves gadījumi.

Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijā šobrīd ir vasaras vidus un tradicionāli ugunsgrēkus izraisa zibens, atpūtnieki un smēķētāji. Pēdējo dienu salīdzinoši aukstākais laiks un lietus, kas pārmaiņus novērojams Austrālijas dienvidaustrumu apgabalos, gan ievērojami samazinājis dabas katastrofu apmērus.

2009. gada krūmāju ugunsgrēkos Viktorijas štatā tika reģistrēta visu laiku traģiskākā ugunsgrēku sezona, kad bojā gāja 170 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!