Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kuba ir apžēlojusi 2604 cietumniekus par labu uzvedību, un šī ir lielākā masveida apžēlošana pēdējo četru gadu laikā, piektdien ziņoja valsts oficiālie mediji.

Visi apžēlotie bija izcietuši vismaz trešdaļu no sava cietumsoda un nebija notiesāti par tādiem nopietniem noziegumiem kā slepkavība vai izvarošana.

Šis lēmums, kas saistīts ar aprīlī pieņemto jauno konstitūciju, "atbalsta cilvēku, kuriem atņemta brīvība, atkaliekļaušanu sabiedrībā," ziņoja oficiālais laikraksts "Granma". Atbrīvošanai paredzēto cilvēku vārdu nav publiskoti, tāpat kā informācija, kad viņi tiks atbrīvoti.

Šī ir pirmā šāda masveida apžēlošana, kopš 2018.gada aprīlī stājās amatā Kubas prezidents Migels Diass-Kanels, un lielākā, kopš iepriekšējais prezidents Rauls Kastro 2015.gadā atbrīvoja 3522 cietumniekus pirms Romas pāvesta Franciska vizītes Kubā.

Saskaņā ar jaunākajiem oficiālajiem datiem, kas publicēti 2012.gadā, Kubā ir 57 337 cietumnieki uz 11 miljoniem valsts iedzīvotāju.

Opozīcija, disidenti un Kubas Cilvēktiesību komisija, kas ir oficiāli aizliegta, bet pieciesta institūcija, apgalvo, ka Kubā ir 120 politieslodzītie, tomēr valdība to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!