Kubā par godu revolucionāra Ernesto Če Gevaras nāves 40.gadadienai atklāta jauna fotoizstāde.
Pašam Gevaram neesot paticis, ka viņu fotografē, pastāstīja kubiešu fotogrāfi Roverto Salass un Livorio Novals.

Salass un Novals bija divi galvenie Kubas revolūcijas fotogrāfi, kas pavadīja Če viņa bezgalīgajās darba dienās un devās viņam līdzi uz cukurniedru plantācijām, lai tikai varētu viņu kādā brīdī nofotografēt.

Septiņdesmit trīs gadus vecais Novals atcerējās, kā atklāja, ka Če, viņam nezinot, ar viņa kameru nofotografējis kubiešu līderi Fidelu Kastro.

"Če klātbūtnē mēs viņu dēvējām tikai par komandieri, jo mēs viņu ļoti cienījām. Par Če mēs viņu saucām tikai savā starpā. "Es gribu apskatīt to tavu cauruli," reiz viņš man lūdza, ar to domādams mana lielā objektīva futlāri. Es viņam to iedevu kopā ar fotokameru un pastāstīju, kā to lietot. Tad es uzņēmu vēl vienu fotogrāfiju, kurā redzams Če ar kameru, un viņš man to atdeva, sacīdams, ka kādu dienu lūgs to aizņemties, kam es, protams, piekritu. Kad pabeidzu savu darbu un attīstīju vairākas filmiņas, kas uzņemtas ar šo kameru, atklāju, ka tajās ir vairākas Fidela (Kastro) fotogrāfijas, kuras nebiju uzņēmis es. Tās bija fotografējis Če," pastāstīja Navals.

Sešdesmit sešus gadus vecais Salass sacīja, ka Če labāk paticis fotografēt, nevis tikt fotografētam, un ka viņš miris ar kameru rokās. Savu fotogrāfu Alverto Diasu Kordu viņš nodarbinājis ar visu ko citu, tikai ne ar fotografēšanu.

"Viņš nekad neņēma sev līdzi fotogrāfu, jo vienmēr gribēja pats nofotografēt to, kas viņu interesēja. Ir izdota vesela grāmata ar viņa fotogrāfijām. Viņš nomira ar fotoaparātu rokās, un pie viņa bija septiņas neattīstītas filmas pilnas ar fotogrāfijām," viņš stāstīja.

Salass uzskata, ka Če vairījies no fotokameras objektīva, jo ļoti mīlējis fotomākslu. Pirms pievienoties Kubas revolūcijai, Gevara pelnīja iztiku kā fotogrāfs Mehiko ielās.

Novals atzina, ka viņi, uzņemot Če fotogrāfijas, nekad nav domājuši pat to, ka rada vēsturi, līdz dažus gadus pēc revolūcijas uzvaras viņiem to pateica viena no revolucionārēm Selia Sančesa.

Par spīti tam, ka Gevaram nepatika atrasties uzmanības centrā, pēc revolūcijas viņš kopā ar Kastro kļuva par daudzu Kubas fotogrāfu galveno mērķi un ar laiku kļuva par simbolu.

Slavenā Kordas fotogrāfija, kurā Če redzams ar pazaudētu un pētījošu skatienu, neskaitāmas reizes izmantota uz visiem iespējamajiem priekšmetiem, sākot no krekliem un beidzot ar reklāmām un pulksteņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!