Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ceļotāji turpmāk, ierodoties Kubā, varēs ievest pārtiku, medikamentus un citas pirmās nepieciešamības preces, nemaksājot muitas nodokļus, trešdien pavēstīja valdība, šādi izpildot vienu no nule kā pieredzēto bezprecedenta protestu dalībnieku prasībām.

Attiecībā uz šo preču ievešanu turpmāk ierobežojumu nebūs, pavēstīja premjerministrs Manuels Marrero, norādot, ka izmaiņas būs spēkā līdz gada beigām.

Tūkstošiem kubiešu svētdien izgāja vairāku pilsētu ielās, paužot sašutumu par ekonomikas krīzi, pārtikas un citu pamatpreču trūkumu, pārrāvumiem elektrības piegādēs.

Protestētāji arī prasīja ļaut cilvēkiem, kas ierodas Kubā, ievest pārtiku, medikamentus un higiēnas preces, nemaksājot muitas nodokļus.

Atbilstoši likumiem, ceļotāji var ievest līdz desmit kilogramiem medikamentu, nemaksājot muitas nodokļus. Ceļotāji var arī ievest pārtikas un personīgās higiēnas preces ierobežotā apjomā, tomēr par tām muitas nodokļi ir jāmaksā.

Ar pirmdienu tiek atcelti gan ierobežojumi, gan muitas nodokļi, televīzijā pavēstīja premjers. "Mēs šo nosacījumus paturam spēkā līdz 31. decembrim. Pēc tam mēs lietas izvērtēsim," viņš piebilda.

Kuba ekonomikas krīzē vaino ASV, kas ekonomisko spiedienu pret valsti uztur jau pusgadsimtu, tomēr situācija saasinājusies arī pandēmijas ierobežojumu un pieaugošā koronavīrusa gadījumu skaita dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!