Foto: Reuters/Scanpix
Kubā drīz tiks paplašinātas iedzīvotāju iespējas piekļūt internetam sabiedriskās vietās, paziņojusi komunistiskās salas valdība, tomēr interneta lietošana mājās joprojām būs ierobežota, vēsta raidsabiedrība BBC.

No ceturtā jūnija Karību jūras salā sāks darboties 118 publiskie interneta pieejas punkti, kuros par tīmekļa izmantošana būs jāmaksā 4,5 dolārus (2,45 latus) stundā, bet, apmeklējot tikai vietējās interneta vietnes, – 0,6 dolāri (33 santīmi) stundā, vēsta Kubas valdības oficiālais laikraksts "Gaceta Oficial".

Maksa par e-pasta pārbaudi palikusi nemainīta – 1,5 dolāri (82 santīmi).

Tikmēr vidējā mēneša alga Kubā ir 20 dolāri (11 lati), bet interneta pieejamības līmenis ir viens no zemākajiem pasaulē, norāda BBC.

Valdība atgādina, ka internets joprojām tiks stingri kontrolēts. Lietotājam, kurš pārkāps "jebkuras Kubas valsts veicinātās ētiskās uzvedības normas", piekļuve internetam tiks "nekavējoties" liegta, teikts Komunikāciju ministrijas paziņojumā.

Lietot internetu mājās ir atļauts tikai atsevišķiem savu nozaru profesionāļiem, piemēram, ārstiem un žurnālistiem. Lielākā kubiešu daļa tikmēr internetam var piekļūt tikai darbā vai studiju vietā, vai pasta nodaļā pārbaudīt e-pastu, skaidro BBC. Interneta pieejas punkti tūristu ērtībām ir arī viesnīcās.

Vēl nesen Kubā bija tikai dārgs un lēns satelīta internets, bet janvārī Kubas telekomunikāciju uzņēmums "Etesca" paziņoja, ka sāks izmantot zemūdens optiskās šķiedras interneta kabeli no Venecuēlas, kas nodrošinās lielu tīmekļa ātrumu.

70 miljonu dolāru (37 miljoni latu) vērtais optiskās šķiedras kabelis no Venecuēlas ievilkts jau 2011. gada februārī, taču sakaru līnijas izmēģināšana sākta tikai šogad.

Oficiālā statistika liecina, ka 2011. gadā Kubā bijuši 2,6 miljoni interneta lietotāju. Te ir uzskaitīti tikai oficiālie stingri kontrolētā valsts iekšējā tīkla lietotāji, kuriem parasti ir pieejams tikai e-pasts un ar darba pienākumiem saistītas vietnes. Tomēr, tāpat kā ar citām lietām, Kubā ir arī interneta melnais tirgus, skaidro BBC. Cilvēki regulāri lejupielādē filmas, mūziku, informāciju, un izplata to ar datu nesējiem.

Par spīti dažādiem šķēršļiem un ierobežojumiem Kubā plaukst blogu kultūra. Sabiedrībā pazīstama kļuva disidente Joani Sančesa, kas rakstīja par dzīvi Kubā, materiālus pa e-pastu nosūtot draugiem ārzemēs, kuri tos publicēja internetā. Pagājušā gada oktobrī sievieti arestēja, kad viņa grasījās aprakstīt kāda politiķa tiesas prāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!