Kuba ir piekritusi nākamā gada sākumā parakstīt divus ANO līgumus, kas regulē pilsoniskās un politiskās tiesības, apstiprinājis valsts ārlietu ministrs Filipe Peress Rokve. Juridiski saistošie līgumi par ekonomisko, sociālo un kultūras tiesību jautājumiem, kā arī pilsoniskajām un politiskajām tiesībām, veido ANO Cilvēktiesību deklarāciju.
Komunistiskā Kuba ir viena no valstīm, kas nekad nebija parakstījusi šos līgumus, raksta BBC. Pēc līgumu parakstīšanas Kuba sola nodrošināt, piemēram, izteiksmes brīvību un tiesības ceļot uz ārvalstīm.

Ziņas par valdības lēmumu izskanēja laikā, kad valdības atbalstītāji Havannā uzbruka disidentiem, kas atzīmēja ANO starptautisko cilvēktiesību dienu. Izskanējušas ziņas, ka dažas stundas pirms paredzētā gājiena policija aizturējusi dažus no organizatoriem, lai nepieļautu gājiena norisi.

Ārlietu ministrs preses konferencē paziņoja, ka valdības lēmums ir norāde uz to, ka "Kuba cer uz visaptverošu sadarbību ar ANO, balstoties uz nacionālās suverenitātes un Kubas iedzīvotāju pašnoteikšanās tiesību pamata". Rietumu diplomāti uzskata, ka Kubas valdības paziņojums ir nozīmīgs pirmais solis, tomēr vēl ir jāpārliecinās, vai līgumi tiks parakstīti un tajos izteiktās prasības izpildītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!