Foto: Reuters/Scanpix
ASV Patentu un preču zīmju birojs ir apstiprinājis Kubas tiesības ASV pārdot rumu "Havana Club" pēc tam, kad tiks atcelts embargo Kubas precēm.

Preču zīme, kas apstiprināta šonedēļ, nozīmē, ka vismaz pagaidām ir beigusies ilgstošā juridiskā cīņa starp diviem ražotājiem - Kubu un lielāko privāto alkoholisko dzērienu ražotāju pasaulē "Bacardi", kurš ir bāzēts Lielbritānijas aizjūras teritorijā Bermudu salās, bet rumu "Havana Club" ražo Puertoriko.

Šķietami nebeidzamā juridiskā cīņa sākās 1959. gadā, kad pēc Fidela Kastro nākšanas pie varas "Bacardi", kas rumu tolaik ražoja Kubā gan ar savu zīmolu, gan ar "Havana Club" zīmolu, aizgāja no salas valsts, kurā tika dibināts.

Kompānija nolēma "Havana Club" turpināt ražot Puertoriko, jo īpaši ASV tirgum.

1976. gadā Kuba, kas arī turpināja ražot "Havana Club" spēja reģistrēt šo preču zīmi ASV, bet 2006. gadā to atteica ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC).

Kuba tiesvedību turpināja līdz pat ASV Augstākajai tiesai, kas 2012.gadā atteicās lietu izskatīt.

Patentu biroja publiskotie dokumenti liecina, ka Kubas kompānija "Cubaexport" pirmdien ir saņēmusi īpašu OFAC atļauju un iesniegusi nepieciešamos dokumentus.

Gaidāms, ka "Bacardi" apstrīdēs preču zīmes piešķīrumu tiesā.

"Havana Club" rums Kubā tiek ražots kopš 1934. gada un pēc revolūcijas 1960. gadā zīmola dzēriena ražotājs "Jose Arechabala" tika nacionalizēts. Kopš 1994.gada Kubā ražotais "Havana Club" tiek pārdots visā pasaulē, ko īsteno "Corporacion Cuba Ron" un "Pernod Ricard" kopuzņēmums. 1993. gadā Kubas valdība "Havana Club" preču zīmes tiesības ASV nodeva "Pernod Ricard".

Savukārt "Bacardi" ražotais ir domāts pārsvarā ASV tirgum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!