Kuba tuvākajās dienās sola atbrīvot 2900 ieslodzītos, tai skaitā par politiskajiem noziegumiem notiesātos, vēsta BBC. Valsts prezidents Rauls Kastro skaidro, ka tas ir labās gribas žests pēc neskaitāmiem apcietināto radinieku un reliģisko organizāciju lūgumiem.

Atbrīvojamo sarakstā ir arī 86 ārzemnieki no 25 valstīm. Tomēr tajā nav iekļauts amerikānis Alans Gross (62), kurš aizturēts 2009. gadā, kad piegādājis datorus un komunikācijas aprīkojumu Kubas ebreju kopienai. Alans strādājis ASV valsts departamenta labā un tika apsūdzēts noziegumos pret valsti, notiesāts uz 15 gadiem. Kubas atteikšanās to atbrīvot novedusi pie attiecību sasaluma ar ASV.

Kubas Valsts padome paziņojusi, ka atbrīvojamo sarakstā ir daži cilvēki , kas apsūdzēti noziegumos pret "valsts drošību". Katrs no tiem ir izcietis ievērojamu soda daļu un parādījis labu uzvedību, ziņo padome.

Atbrīvojamo sarakstā nav iekļauti par slepkavībām, spiegošanu un narkotiku pārvadāšanu notiesātie.

Neatkarīgās Kubas Cilvēktiesību komisijas vadītājs Elizardo Sančes pārmet prezidentam cilvēktiesību neievērošanu. Kastro, pēc sarunām ar katoļu baznīcas līderiem šogad jūlijā piekrita atbrīvot 52 disidentus, kuri joprojām atrodas apcietinājumā kopš 2003.gada masu arestiem, kas pazīstami kā "Kubas melnais pavasaris". Kuba toreiz izpelnījās plašu starptautisku nosodījumu. Tomēr pati Kuba noliedz politisko ieslodzīto esamību, saucot tos par ASV algotņiem, kas vēlas destabilizēt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!