Foto: LETA

Par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pret Krieviju atcelšanu nevar būt ne runas, un ES līderu samitā pat varētu diskutēt par sankciju paplašināšanu, ceturtdien pirms samita žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Politiķis sacīja, ka lēmumu saistībā ar iespējamo sankciju pastiprināšanu šodien nav paredzēts pieņemt, taču diskusijas noteikti notiks. Pēc viņa vērojumiem, pašreizējais noskaņojums liecina, ka nevar būt ne runas par to atcelšanu.

Latvijas premjers atklāja, ka ar Igaunijas delegāciju bijušas runas par ierosinājumu sākt diskusiju par stratēģisko komunikāciju, jo tieši Baltijas valstis pašlaik izjūt lielu nepieciešamību runāt par dažādiem gadījumiem.

Tāpat premjerministrs pauda gatavību nepieciešamības gadījumā pastiprināt kaimiņvalsts ieteikumus arī ar konkrētiem piemēriem no Latvijas.

Jau vēstīts, ka Kučinskis ceturtdien un piektdien, 21. oktobrī, uzturēsies Briselē, lai darba vizītes laikā piedalītos ES Padomes samita darbā, iepriekš informēja Valsts kancelejā (VK).

Paredzēts, ka Padomes darba sesijā tiks spriests par ES migrācijas politiku, īpašu uzmanību pievēršot migrantu plūsmai no trešajām valstīm. Tiks turpināts meklēt risinājumus, kā ierobežot migrantu plūsmu no trešajām valstīm. Tiek uzsvērts, ka ir būtiski nodrošināt vienotu krasta un ES ārējo robežu apsardzi, kā arī veicināt sadarbību ar trešajām valstīm.

Ziņojumā par progresu ES-Turcijas vienošanās īstenošanā Eiropas Komisija secina, ka vienošanās īstenošana notiek aizvien pilnvērtīgāk un intensīvāk. Kaut arī migrācijas plūsma no Turcijas uz Grieķijas salām, salīdzinot ar situāciju 2015. gada vasarā, saglabājas zema, tomēr tā turpinās.

Tāpat šajā ES Padomes samitā plānots apspriest ES tirdzniecības politiku. Tiks analizēta situācija saistībā ar ES-Kanādas ārējās tirdzniecības līgumu, kā arī progresu potenciālajā šādu ārējās tirdzniecības līgumu slēgšanā ar ASV, Japānu un citām valstīm.

VK norāda, ka ne mazāk svarīgs apspriežamais jautājums ir ES un Krievijas attiecības, tostarp saistībā ar Minskas vienošanās izpildi.

Sagaidāma diskusija arī par Krievijas rīcību Sīrijas konfliktā. Tiks mēģināts rast humāno risinājumu karadarbības skartajai Alepo pilsētai un pārējai Sīrijas teritorijai, kā arī iespējamo konflikta regulējumu ANO līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!