Peru svētdien notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas līderis ir labējais ekspremjers un bijušais baņķieris Pedro Pablo Kučinskis ar nelielu pārsvaru pār eksprezidenta Alberto Fuhumori meitu Keiko Fuhimori, liecina daļēji vēlēšanu oficiālie rezultāti.

Pēc 52% balsu saskaitīšanas Kučinskis ir ieguvis 50,59% balsu, bet Fuhimori – 49,41%, paziņoja Nacionālais vēlēšanu procesa birojs. Vēlēšanu pirmajā kārtā aprīlī Fuhimori bija ieguvusi 40% balsu, bet Kučinskis - 21%. Lai uzvarētu jau pirmajā kārtā, nepieciešams iegūt vairāk nekā 50% balsu.

Trūkstot būtiskām atšķirībām abu kandidātu politiskajās nostādnēs, priekšvēlēšanu kampaņa koncentrējās uz pretrunīgi vērtētā Alberto Fuhimori personību un atstāto mantojumu politikā.

Alberto Fuhimori, kurš pašlaik izcieš 25 gadu cietumsodu par korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem, vadīja Peru no 1990.gada līdz 2000.gadam. Viņa atbalstītāji slavē Alberto Fuhimori par maoistu nemiernieku apspiešanu un valsts ekonomikas reformēšanu.

Arī Keiko Fuhimori ir ļoti pretrunīgi vērtēta politiķe. Kučinskis paziņojis, ka viņa reprezentē "letālus draudus demokrātijai". Oponenti apvainojuši Keiko Fuhimori par saistību ar noziedzīgām personām un šaubīgu darījumu veikšanu.

77 gadus vecais Kučinskis savukārt kritizēts par korporatīvo interešu stādīšanu augstāk par tautas interesēm. Tiek norādīts arī uz viņa cienījamo vecumu, kas varētu kļūt par šķērsli amata pienākumu pildīšanā.

Oksfordā studējušais Kučinskis lielāko daļu savas dzīves pavadījis ārpus Peru, kā dēļ kritiķi nereti dēvē viņu par "jenkiju" un "imperiālistu".

Sabiedriskās domas aptaujās pirms vēlēšanu otrās kārtas vadībā bija izvirzījusies Keiko Fuhimori, par kuru bija gatavi balsot 46% vēlētāju, bet par Kučinski bija gatavi balsot 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!