Ukrainas prezidents Leonīds Kučma intervijā, kas sestdien publicēta Vācijas žurnālā "Focus", paziņojis, ka neredz iemeslu, kādēļ viņam būtu jāatkāpjas no amata, lai arī valstī pastiprinās opozicionāru rīkotas protesta akcijas.
"Mani ievēlēja vairāk nekā 16 miljoni cilvēku. Ko es viņiem teiktu? Ka trīs tūkstoši demonstrantu mani ir piespieduši atkāpties? Vēlētāji mani atbalstīs," sacīja Kučma.

Piektdien Ukrainas milicijas īpašo uzdevumu vienības iesaistījās sadursmēs ar tūkstošiem demonstrantu, kas pieprasīja Kučmas atkāpšanos. Aptuveni 200 cilvēku centās nepieļaut, ka Kučma noliek ziedus parkā pie ukraiņu tautas dzejnieka Tarasa Ševčenko pieminekļa. Vēlāk demonstrantu skaits pieauga līdz aptuveni desmit tūkstošiem. Vairāki cilvēki, tostarp arī 12 miliči, tika ievainoti, bet vairāk nekā 200 arestēti. Saistībā ar demonstrāciju ir ierosināta krimināllieta par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Kučma intervijā atzina, ka ir domājis par atkāpšanos. "Ja es būtu premjerministrs, es būtu iesniedzis demisiju un aizgājis," viņš uzsvēra.

Kučmas, kurš 1999.gada novembrī tika atkārtoti ievēlēts Ukrainas prezidenta amatā, politiskā reputācija pēdējā laikā ir smagi cietusi, jo opozīcija viņu apsūdz žurnālista Gongadzes slepkavības pasūtīšanā.

Novembra beigās Ukrainas Sociālistiskās partijas līderis Aleksandrs Morozs publiskoja audiomateriālus, kuri liecina, ka prezidents Leonīds Kučma ir izteicies par nepieciešamību neitralizēt opozīcijas žurnālistu un veikt pasākumus pret vairākiem politiķiem.

Audiomateriālus Kučmas kabinetā ierakstījis prezidenta apsardzes darbinieks Nikolajs Meļņičenko. Apsardzes darbinieks šobrīd slēpjas ārzemēs, bet Ukrainas valdība ir paziņojusi, ka šie ieraksti ir safabricēti.

Novembrī Kijevā tika atrasts līķis bez galvas, kuru janvārī identificēja kā bezvēsts pazudušo žurnālistu Gongadzi. Viņa vadītais interneta laikraksts "Ukrainskaja pravda" ir vairākkārt kritizējis Ukrainas valdību.

"Kādēļ prezidentam, kurš tikko uzvarējis vēlēšanās, būtu jāpasūta nepazīstama žurnālista slepkavība? Lai nu kā, arī morāle man neļautu neko tādu darīt," sacīja prezidents.

Tomēr analītiķi lēš, ka, ņemot vērā aizvien pieaugošo neapmierinātību ar Kučmu, viņam neizdosies ilgi noturēties Ukrainas prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!