Foto: Itar-Tass/Scanpix

Ukrainas bijušais prezidents Leonīds Kučma paudis pārliecību, ka Ukrainas valsts vadībai ir jāizvēlas, kurā virzienā valsts dosies - uz iestāju Eiropas Savienībā (ES) vai Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas veidotajā Muitas savienībā.

"Pašlaik mēs nesaprotam, nezinām, vai virzāmies uz Eiropu vai Muitas savienību. Mēs solām gan vienai, gan otrai. Un gan viena, gan otra mums izsaka "komplimentus"," Kučma teica žurnālistiem otrdien, apmeklējot Valsts Aviācijas universitāti Kijevā.

Kā uzsvēra bijušais Ukrainas prezidents, neskatoties uz grūtībām, ar kurām jāsaskaras Ukrainas vadībai, ir nepieciešams izlemt, kādu virzienu valstij izvēlēties.

"Pašlaik, lai cik tas sarežģīti arī valsts vadībai nebūtu, ir jāpieņem lēmums. Nedrīkst atrasties starp āmuru un laktu," uzsvēra Kučma, kas Ukrainas prezidents bija no 1994.līdz 2005.gadam.

Ukrainas vicepremjers sociālās politikas jautājumos Sergejs Tigipko oktobra beigās norādīja, ka Ukrainas likumos kā prioritāte ir noteikta virzība uz dalību ES un no tās Ukraina daudz iegūtu, tomēr vienlaikus, vicepremjers atzina, ka Krievija Ukrainai ir stratēģiskais partneris un, pēc ekspertu vērtējuma, Krievijas ekonomikas "lejupslīde nebūs tik liela kā Eiropas".

Ukraina oficiāli paudusi vēlmi iestāties ES, tomēr bloka un Kijevas attiecības saasinājušas cilvēktiesību un tiesiskuma problēmas Ukrainā, piemēram, Ukrainas bijušās premjerministre Jūlijas Timošenko notiesāšana, ko asi nosodījusi ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!