Kuģa "Bulgarija" avārijā ir vainojama tā neprofesionālā ekipāža, un pie atbildības būtu saucamas personas, kas to nolīga, un atsevišķi komandas locekļi, paziņojis Tatarstānas iekšlietu ministrs Asgats Safranovs.

"Pie kriminālatbildības par kuģa avāriju tiks saukti ekipāžas locekļi, lai gan nevajadzētu steigties ar novērtējumu un apsūdzībām," Safranovs pirmdien paziņoja Kazaņas telekompānijas "Efir" tiešajā ēterā. Viņš skaidroja, ka komandā ietilpa arī sievietes un bērni – pavāres, oficiantes un citi.

"Piemēram, bufetniecei bija 18 gadu, matrozim – 17 gadu, stažierim – 17 gadu. Viņi taču arī ir kāda bērni. Daudziem no komandas šis kuģojums bija pirmais dzīvē," sacīja ministrs. Tāpēc viņš uzskata, ka "jātiek skaidrībā, kas savāca šo nekvalificēto komandu".

Tikmēr Tatarstānas kara tiesa otrdien atstāja negrozītu Kazaņas Vahitovskas rajona tiesas lēmumu uz izmeklēšanas laiku apcietināt avarējušā kuģa operatorkompānijas "AgroRečTur" ģenerāldirektori Svetlanu Nijakinu. Līdz ar to tiesa noraidīja aizdomās turētās advokāta Konstantīna Gebeļeva kasācijas sūdzību, kurš bija apstrīdējis lēmumu par apcietināšanu, informē aģentūra "Interfax".

Nijakina tiesai lūdza mainīt viņai noteikto drošības līdzekli, piemērojot tādu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, jo viņai ir divi mazi bērni. "Es esmu gatava palīdzēt izmeklēšanai, iesniegt dokumentus – es jau esmu iesniegusi vairāk nekā 50, lai tiktu skaidrībā par notikušo," pirms tiesas sēdes sacīja Nijakina.

Safranovs pastāstīja, ka saskaņā ar jaunākajām ziņām uz kuģa, iespējams, bijis mazāk pasažieru nekā domāts iepriekš. Pēc sākotnējām ziņām, uz "Bulgarija" bija 208 cilvēki, 79 no tiem ir izglābti, atrasti 114 līķi, bet par bezvēsts pazudušiem uzskata 15 cilvēkus. "Taču ir jau zināms, ka seši no viņiem ir dzīvi, ziņas par vēl vienu cilvēku tiek precizētas," stāstīja ministrs. "Tātad bez vēsts pazudušo skaits ir mazāks, un, dod Dievs, lai tas nepieaugtu," sacīja Safranovs.


Tomēr viņš uzsvēra, ka līdz brīdim, kad nogrimušo tvaikoni izcels, mainīt pašreizējo pasažieru sarakstu neesot pamata, jo "uz tvaikoņa, kā zināms, bija arī "neoficiālie", neuzskaitītie pasažieri, mums ir arī tāds saraksts".

Savukārt glābēji kuģa katastrofas rajonā pārbauda nelikumīgi izvietotus zvejas tīklus, meklējot bojā gājušo mirstīgās atliekas, vēsta Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas preses dienests. "Šodien turpināsies akvatorijā nelikumīgi izvietoto zvejas tīklu pārbaude, meklējot bojāgājušo līķus," paziņoja preses dienests. Līdz šim atrasti un izcelti 170 maluzvejnieku tīkli.

Jau vēstīts, ka divklāju kuģis "Bulgarija", kas uzbūvēts 1955.gadā Čehoslovākijā, Krievijas Urālu republikā Tatarstānā brauca pa Volgu no Bolgaras uz Kazaņu. Tas nogrima svētdien, 10.jūlijā, vētras laikā pie Sjukejevas ciema apmēram 20 metrus dziļā ūdenī trīs kilometrus no krasta.

Uz kuģa avārijas brīdī atradās 208 cilvēki. No viņiem 79 izglābās, tostarp bija desmit bērni. 114 cilvēki gāja bojā, pārējo liktenis ir neskaidrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!