Eiropas Savienības (ES) Jūras spēku štāba kuģis "Patino", uz kura dien arī viens Latvijas karavīrs, pie Somālijas krastiem ir aizturējis 14 pirātus, otrdien vēsta portāls "Sargs.lv".

26.martā kuģis "Patino" pamanīja Jemenā reģistrētu kuģi, par kuru bija aizdomas, ka tas ir iesaistīts pirātismā. Portāls ziņo, ka iepriekšējā dienā kāds tirdzniecības kuģis bija ziņojis, ka tam ir uzbrukušas divas laivas. Kuģis "Patino" bija netālu no notikuma vietas, tāpēc tam dots uzdevums pārbaudīt notikušo. "Kad ieradās kuģa helikopters, tas pamanīja laivu ar pirātiem, kuri tobrīd izkāpa uz Jemenā reģistrētā kuģa," vēsta portāls.

Tad, kad apstiprinājās aizdomas, ka kuģis ar 16 cilvēkiem uz klāja, kalpo par pirātu bāzes kuģi, "Patino" komanda to ieņēma. Operācijā 14 pirāti tika aizturēti, bet divi kuģa apkalpes locekļi – atbrīvoti, vēsta portāls.

Pēc sazināšanās ar Jemenas varas iestādēm, kuģis un tā apkalpes locekļi tika nodoti Jemenas Krasta apsardzei. Savukārt aizdomās turamos pirātus nācās atbrīvot, lai tie atgrieztos Somālijā, vēsta portāls.

Tajās pašās dienās cits ES Jūras spēku karakuģis" Aconit" par uzbrukuma mēģinājumu Honkongā reģistrētam tankkuģim, aizturēja laivu ar 10 pirātiem. Incidents bija noticis 400 jūras jūdzes no Somālijas krastiem.

Portāls atgādina, ka ES līdz 2014.gada decembrim pagarinājusi pirātisma apkarošanas misiju "Atalanta", kā arī devusi atļauju saviem karakuģiem uzbrukt Somālijas pirātu ekipējumam arī uz sauszemes.

Kopš 2011.gada šajā ES misijā piedalās arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Šobrīd viens Jūras spēku flotiles karavīrs dien uz operācijas spēku štāba kuģa "Patino", bet viens karavīrs darbojas operācijas štābā Nortvudā, Lielbritānijā, vēsta portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!