Foto: Reuters/Scanpix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" augustā Irākas ziemeļos pret kurdu bruņoto spēku pozīcijām pielietojis ķīmiskos ieročus, trešdien paziņoja Irākas Kurdistānas reģiona Zemessardzes lietu ministrija.

Uz dienvidrietumiem no reģiona galvaspilsētas Erbīlas notikušajam uzbrukumam pakļauto 35 karotāju asins paraugi, kā arī brūču pārbaudes liecina par "iprīta pazīmēm", norādīja ministrija.

Paraugi ar starptautiskās koalīcijas, kas cīnās pret "Islāma valsti", palīdzību nosūtīti uz laboratorijām ārpus Irākas analīžu veikšanai.

Liecību, ka "Islāma valsts" rīcībā Irākas teritorijā ir ķīmisko ieroču arsenāli, kļūst arvien vairāk, norādīja ministrija.

37 šāviņi, kas izšauti kaujas gaitā, "izplatījuši baltus dūmus un melnu šķidrumu".

Arī janvārī "Islāma valsts" vismaz četros gadījumos izmantojusi "iprīta ieročus", atgādināja ministrija.

"Islāma valsts" iepriekš apsūdzēta par ķīmisko ieroču pielietošanu kaimiņvalstī Sīrijā.

Tas, ka "Islāma valsts" pielietojusi ķīmiskos ieročus, raisa "nopietnas bažas", atzinis starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) direktors.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!