Foto: EPA/Scanpix/LETA
Sīrijas kurdi pilda ar ASV starpniecību panākto vienošanos par ugunspārtraukšanu un pabeidz spēku atvilkšanu no liela Sīrijas-Turcijas robežas posma, pirmdien pavēstīja augsta ranga Sīrijas kurdu amatpersona Redurs Halils.

Sarunā ar ziņu aģentūru "Associated Press" viņš uzsvēra, ka Turcija ugunspārtraukšanas vienošanos turpina pārkāpt, tās artilērija vēl no rīta apšaudīja ciematus un tā cenšas īstenot militāras operācijas.

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) atbilstoši ugunspārtraukšanas vienošanās nosacījumiem gatavojas pabeigt karaspēka atvilkšanu 120 kilometru posmā starp Rāselainu un Tell el Abjadu.

Vienošanās garants ASV nav piespiedušas Turciju ievērot savu vienošanās pusi, sacīja Halils.

Ir jāizveido starptautisks mehānisms, lai tiktu aizsargāti kurdi, kas šajā teritorijā būs palikuši pēc tam, kad to būs pametuši kurdi, uzsvēra amatpersona.

Baidoties par Turcijas atbalstīto kaujinieku represijām, Rāselainu, kurā dominēja kurdi, vairums mierīgo iedzīvotāju pametuši.

Turcija norādījusi, ka tā vēlas, lai teritorijā, no kuras aizgājuši kurdu spēki, tiktu izmitināti Sīrijas bēgļi, raisot bažas, ka tādējādi tiks mainīts apvidus etniskais sastāvs.

Turcija 9. oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6. oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Līdz ar ASV karaspēka atvilkšanu Sīrijā nostiprinās prezidenta Bašara al Asada, kā arī Krievijas un Irānas pozīcijas, norāda eksperti.

Sīrijas kurdiem bija izšķiroša loma ASV vadītajā militārajā operācijā Sīrijā, kuras rezultātā tika sakauts "Islāma valsts" "kalifāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!