Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas kurdu pešmergas vienības kopā ar citiem kaujinieku grupējumiem, kā arī ASV atbalstu no gaisa no "Islāma valsts" atkarojušas Sīrijas-Turcijas robežpilsētu Tell el Abjadu, ziņo "Vice".

Tell el Abjada ir pilnībā kurdu spēku rokās, otrdien ziņoja organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību novērotāji". Kaujas par pilsētu turpinājušās līdz pat tumsai, kad džihādisti bijuši spiesti atkāpties uz ciemiem rietumos un uz dienvidiem no pilsētas.

Pilsēta gan ir mīnēta, kā arī dažādās vietās uzstādītas sprāgstvielas, kā dēļ kaujinieki civiliedzīvotājiem vēl neiesaka atgriezties. "Te visur ir mīnas un ar sprāgstvielām aprīkotas automašīnas, kā arī IS kaujinieku ķermeņi guļ uz ielām," aģentūrai AFP norādījis viens no Sīrijas opozīcijas grupējuma "Burkan al-Furat" pārstāvjiem Šerfans Darvišs.

Pešmergas spēki jau svētdien Tell el Abjadas pilsētai pietuvojās vienlaikus no austrumiem un no rietumiem, tādējādi apvienojot savas kontrolētās teritorijas gar Turcijas robežu un nogriežot vienu no nozīmīgākajiem IS apgādes ceļiem no Turcijas. Pirmdien kurdi pārņēma šoseju, kas savienoja robežpilsētu ar IS "galvaspilsētu" Raku.

Turcijas pusē atrodas pilsēta Akčakele, no kuras līdz šim "Islāma valsts" ieveda ieročus, visa veida preces, kā arī caur šo pilsētu ieradās un teroristu rindām pievienojās daudzi džihādisti no citām valstīm. Robežpilsēta atrodas tikai nepilnus 100 kilometrus no Rakas.

Pēdējo dienu kauju dēļ uz Turciju aizbēguši aptuveni 16 000 civiliedzīvotāju. Tikmēr Turcija ar bažām vēro kurdu izplešanos tās pierobežā, uzskatot, ka tie ir saistīti ar Turcijā aizliegto "Kurdistānas strādnieku partiju", kura jau aptuveni 30 gadus cīnās par neatkarīgas Kurdistānas izveidi Turcijas, Sīrijas, Irānas un Irākas teritorijās, kuras galvenokārt apdzīvo kurdi.

Tāpat Turcija apgalvo, ka kurdu pešmergas kaujinieki īsteno etnisko tīrīšanu, iekarotajās teritorijās no mājām padzenot turkmēņus un arābus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!