Foto: AFP/Scanpix

Kurdu pašpasludinātā Sīrijas autonomā Rožavas apgabala lielākajā pilsētā Kāmišlī septembra beigās uzsākta jaunas mācību programmas īstenošana sākumskolām, ziņo Ziemeļsīrijas ziņu aģentūra "Ara News".

Vairākus gadu desmitus pēc tam, kad Sīrijas valdošā partija "Baath" tā dēvētajā Sīrijas jeb Rietumu Kurdistānā apspieda kurdu valodu un kultūru, jaunā programma pirmajās trīs klasēs bērniem paredz mācīties no grāmatām kurdu, nevis arābu valodā.

"Šis ir nozīmīgs brīdis kurdu vēsturē, īpaši Rožavā. Dažas šovinistu partijas apgalvo, ka kurdu valoda ir nenozīmīga, salīdzinot ar arābu, taču mēs vēlamies viņiem teikt, ka kurdu valoda ir ļoti bagāta, un tajā runā vairāk nekā četrdesmit miljoni cilvēku," autonomā reģiona izglītības komisāra vietnieci Samīru Hadž Ali citē "Ara News".

Daudzos vietējos iedzīvotājos gan bažas raisa politiskās kustības "Demokrātiskā vienotības partija" (PYD) kontrole pār valsts iestādēm un iespējamā politiskās ideoloģijas ietekme mācību priekšmetos.

"Ideoloģiskas mācību programmas rada postošas sekas skolēnos, un tas jau ir novērojams Irākā, Lībijā un Sīrijā. Šo valstu iedzīvotāji tagad maksā par ideoloģisku izglītību – tur prioritāra ir politika, nevis zinātne," "ARA News" norāda kurdu rakstnieks Najmadins Kajads.

Viņš uzskata, ka jaunā mācību programma Rožavā ir jāpārskata, iesaistot īpašu organizāciju, kurā varētu darboties izglītības profesionāļi un juristi.

Kurdu mācību programmas ieviešana nākusi drīz pēc tam, kad Sīrijas valdība pieņēmusi lēmumu slēgt vairākas sākumskolas Kāmišlī un citās Hasakas provinces pilsētās, pieaugot autonomā reģiona pārvaldes varai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!