Irākas šiītu grupējumi trešdien paziņoja, ka rietumos no Mosulas ir sasnieguši Irākas Kurdistānas reģiona pešmergas karotāju pozīcijas, kas nozīmē, ka džihādistu grupējums "Daesh" Mosulā un tās apkaimē tagad ir nošķirts no Sīrijas un pārējās Irākas.

Avoti pešmergā apstiprināja, ka Irānas finansētie un apgādātie šiītu "Tautas mobilizācijas spēki" ieņēmuši ceļu, kas savieno "Daesh" kontrolēto Tell Afaru ar Sīrijas robežu. Irākiešu grupējumi un kurdu spēki satikušies pie dzelzceļa līnijas, kas izbūvēts gar minēto ceļu.

"Daesh" kaujinieki savukārt atkāpušies uz pozīcijām Tell Afaras pilsētā, kura jau noteikta kā irākiešu grupējumu galvenais mērķis. Lai gan šos grupējumus finansē un vada Irāna, publicētajos video redzams, ka to apgādē iesaistītas arī ASV, jo kaujinieki pārvietojas gan ar "Humvee" apvidus auto, gan "M1 Abrams" tankiem.

Šiītu panākumi nozīmē, ka "Daesh" spēki tagad atrodas ielenkumā starp Mosulas austrumu rajoniem, kur, sastopot sīvu pretestību, cīnās Irākas armija, un Tell Afaras apvidu.

Desmitiem tūkstoši Irākas karavīru un kurdu spēku, kurus atbalsta ASV vadītā koalīcija un tās kara lidmašīnas, 17. oktobrī sāka ofensīvu Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas atbrīvošanai.

ASV vadītā koalīcija lēš, ka Mosulā ir no 3000 līdz 5000 "Daesh" kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!